Hur överlåter man ett mobilabonnemang?
Istället för att säga upp ditt abonnemang kan du överlåta det till någon familjemedlem.
Att överlåta ett mobilabonnemang är lätt. Det kan däremot ske på lite olika sätt. I vissa fall kan du göra det helt digitalt medan andra mobiloperatörer vill att du fyller i en blankett och skickar in.
Det som operatörerna har gemensamt är att den som tar över abonnemanget måste uppfylla samma regler som om personen skulle teckna ett nytt abonnemang.
Hur överlåter man ett mobilabonnemang
- Gå in på operatörens hemsida för att överlåta mobilabonnemanget. Många operatörer erbjuder att överlåta abonnemanget digitalt direkt via deras hemsida. Om inte kan du behöva ladda ner en överlåtelseblankett.
- Fyll i uppgifterna digitalt eller via blankett
- Skicka in och godkänn uppgifterna med bankid. Personen som abonnemanget ska överlåtas till får sedan också bekräfta med bankid. Fyller du i en pappersblankett skickar du in blanketten till din operatör.
Exempelvis tillåter Halebop och Comviq att du överlåter ditt abonnemang digitalt. Du kan givetvis prata med kundtjänst om du vill ha hjälp med överlåtensen av ditt abonnemang.
Att överlåta mobilabonnemang är inte tillåtet hos alla opereratörer
Även om de flesta operatörer tillåter att du överlåter ditt abonnemang är det inte alla som gör det. I de fall där du inte får överlåta ditt abonnemang får du istället säga upp det och låta personen som ville ha det teckna ett nytt.
Prata med din operatör för att ta reda på vad som gäller.
Du kan bara överlåta abonnemang med bindningstid
Vanligast är att du överlåter abonnemang med bindningstid. Då tar personen över bindningstiden som finns kvar och betalningsansvaret.
Du kan nästan aldrig överlåta ett abonnemang som saknar bindningstid. Då är det smidigare att säga upp ditt nuvarande mobilabonnemang och teckna ett nytt.
Överlåta privatabonnemang och företagsabonnemang
Du kan överlåta abonnemang för både privatpersoner och företagsabonnemang. Det går till på ett liknande sätt men kan vara olika blanketter som behöver fyllas i. Exakt hur det går till hos din operatör hittar du på deras webbplats.
För företag kan du överlåta abonnemang till ett annat företag eller en privatperson.
Går det att överlåta abonnemang vid dödsfall?
Ja, det brukar gå bra. Abonnemang avslutas inte per automatik vid dödsfall utan det måste dödsboets delägare meddela operatören. Är det då någon som vill ta över abonnemanget går det bra.
Vill du överlåta abonnemanget från ett dödsbo kan du kontakta operatören så kan de hjälpa er. Det brukar finnas en särskild överlåtelseblankett som ska fyllas i för just dödsbo som ska fyllas i och skickas in.
Vad kostar det att överlåta ett mobilabonnemang?
Hur mycket det kostar att överlåta ett abonnemang beror på vilken operatör du har. De flesta operatörer tillåter att du överlåter mobilabonnemang helt kostnadsfritt. Andra operatörer kan ta upp till 500 kr.
Hur lång tid tar det att överlåta ett abonnemang?
Det kan ske till dagen efter och upp till cirka 10 arbetsdagar. Hur lång tid det tar beror på:
- Vilken mobiloperatör du har
- Vilket abonnemang som överlåts
- Om överlåtelsen sker digitalt eller via papper
Sker överlåtelsen digitalt brukar det gå snabbare än om du skickar in blanketten med posten.
Vilka krav finns på den som tar över ett mobilabonnemang?
Det går inte föra över ett mobilabonnemang till alla. Mobiloperatörerna har vissa krav som kunden måste uppfylla. Uppfylls inte dessa krav får personen inte ta över abonnemanget.
Vanligaste kraven för att ta över ett mobilabonnemang:
- Vara över 18 år
- Folkbokförd i Sverige
- Klara en kreditkontroll
När operatören får in överlåtelsen gör de en kreditkontroll på personen / företaget som ska ta över mobilabonnemanget. Har personen betalningsanmärkningar är det inte säkert att personen kan få ta över abonnemanget.