5G abonnemang

5G-nätet blir allt starkare och som en konsekvens av det väljer allt fler personer att skaffa 5G abonnemang. Men vad är ett 5G-abonnemang, och är det värt det att teckna dig för ett 5G-abonnemang?

På den här sidan hittar du:

  • Alla mobilabonnemang som erbjuder 5G
  • Fördelar & nackdelar
  • Djupgående information

Jämför mobilabonnemang med 5G

30 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
275 kr/mån
Mer info
100 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
375 kr/mån
Mer info
5 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
199 kr/mån
Mer info
15 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
299 kr/mån
Mer info
50 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
399 kr/mån
Mer info
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
499 kr/mån Ingen hastighetsbegränsning
Mer info
Surfa i upp till 250 Mbit/s
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
499 kr/mån
Mer info
Surfa i upp till 1000 Mbit/s
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
499 kr/mån i 12 månader därefter 599 kr/mån
Mer info

Vad är ett 5G-abonnemang?

5G abonnemang

Ett 5G-abonnemang är ett mobilabonnemang som gör att du kan använda operatörernas 5G-nät, vilket främst medför att du kan surfa snabbare och mer tillförlitligt. Värt att veta är att i princip alla 5G-abonnemang antingen har fri surf eller en stor inkluderad surfpott, så dessa abonnemang är främst till för storsurfare.

Så snabbt surfar du med ett 5G-abonnemang

Med ett 5G-abonnemang ska du i framtiden kunna surfa i minst 1 Gbit/s (1 000 Mbps), men idag ligger de genomsnittliga hastigheterna i 5G-nätet på mellan cirka 300 och 600 Mbps. Faktorer som avgör hur snabbt du kan surfa inkluderar främst var du bor, hur bra täckning operatören ger dig och hur bra utrustning du har.

Viktiga skillnader mellan 5G och 4G

5G ger dig en snabbare hastighet

Generellt kan du räkna med att kunna surfa mellan cirka 10 och 25 gånger snabbare i 5G-nätet jämfört med de hastigheter som 4G-nätet ger dig idag.

5G ger dig en mer tillförlitlig uppkoppling

När du surfar i 5G-nätet är din enhet uppkopplad mot en 5G-mast, som i sin tur klarar av fler samtidiga användare jämfört med om du hade varit uppkopplad mot en 4G-mast. Det medför att fler personer kan surfa med bra hastigheter med 5G-nätet och att hastigheten eller prestandan sällan blir sämre pga. överbelastningsproblem.

5G ger dig en lägre latens

Med ett 5G-abonnemang får du en lägre latens (fördröjning), vilket medför att din enhet kommunicerar särskilt snabbt med internet. Tack vare det låga latensvärdet som i regel ligger på 1 millisekund kan du bland annat spela med ditt 5G-abonnemang med ungefär samma prestanda som ett fiberbredband.

Så jämför och hittar du ett bra 5G-abonnemang

1. Kontrollera att du får en bra täckning i 5G-nätet

Den mobiloperatör du är intresserad av måste erbjuda täckning i 5G-nätet där du bor. Idag är det vanligt att få en bra 5G-täckning i storstäderna, alltså främst Stockholm, Malmö och Göteborg. Mindre och mellanstora städer kommer få stöd för snabbt 5G, men det kommer ta lite tid innan det sker.

2. Se till att abonnemanget inkluderar stöd för 5G

Ett mobilabonnemang med stöd för 5G-nätet är absolut ett måste. De billigaste abonnemangen som operatörerna erbjuder ger vanligtvis inte stöd för 5G, men som vi nämnt ovan är det vanligt att abonnemang med fri surf och större surfpotter fungerar i operatörernas 5G-nät.

Värt att veta är också att det finns operatörer som inte erbjuder stöd för 5G över huvud taget, såsom Hallon och Vimla.

3. Kontrollera om din telefon fungerar i 5G-nätet

Som rubriken säger måste du ha en mobiltelefon (eller någon annan uppkopplingsbar enhet) med stöd för 5G-nätet för att du ska kunna använda ett 5G-abonnemang. I princip alla telefoner som släpps nuförtiden inkluderar stöd för 5G-nätet, men om du har en äldre telefon är det vanligast att 5G inte stöds.

Exempel på mobiltelefoner med stöd för 5G inkluderar iPhone 12 eller senare och Samsung Galaxy 20 eller senare.

4. Kontrollera om du kan välja mellan många olika surfnivåer

Många operatörer som har en miniminivå för surf som bestämmer vilka mobilabonnemang som fungerar med 5G-nätet. Ett krav på en surfpott som överstiger omkring mellan 20 och 30 GB per månad är vanligt hos operatörerna, men den exakta gränsen varierar.

Du får alltså lite färre abonnemangsalternativ att välja på om du vill ha ett 5G-abonnemang. Men värt att nämna är samtidigt att personer som är intresserade av 5G-abonnemang i regel använder sin telefon ofta, och således förbrukar mycket surf.

5. Kontrollera om det är uppsägnings- eller bindningstid

Idag finns det många mobilabonnemang som varken har uppsägningstid eller bindningstid. Den största fördelen med att ha ett abonnemang med 5G utan bindningstid är att du enkelt kan byta surfnivå vid behov, och det bästa med att inte ha uppsägningstid är att du enkelt kan byta operatör.

Värt att veta är samtidigt att du kan teckna dig för ett abonnemang hos en operatör som erbjuder ”frivillig” bindningstid. Den bindningstiden ligger oftast på antingen 12 eller 24 månader, och en besparing på mellan cirka 50 och 100 kr per månad är vanlig. 

6. Kontrollera om du kan inkludera en mobil i abonnemanget

Även om det inte är lika vanligt som förr finns det en betydande del som föredrar att inkludera en mobiltelefon i abonnemanget. Om du väljer till en mobiltelefon till ditt 5G-abonnemang betalar du i regel ingenting direkt, utan via en förhöjd månadsavgift. 

Du ska även veta att ditt abonnemang är i regel får en bindningstid på mellan 12 och 24 månader om du lägger till en mobiltelefon i abonnemanget. 

6. Se till att du får mycket för pengarna

Att teckna dig för det billigaste 5G-abonnemanget är ibland en dålig idé. Inte för att det billigaste abonnemanget nödvändigtvis är dåligt, utan för att det är mer än priset som spelar roll när du jämför och väljer bland 5G-abonnemang. 

Så av den anledningen ska du jämföra alla övriga viktiga faktorer såsom kundsupport, täckning, utbud och bindningstid. Du kan alltså göra rätt i att välja det billigaste 5G-abonnemanget, men om exempelvis surfmängden inte räcker i längden blir det dyrt att fylla på den gång efter gång.

De operatörer som erbjuder stöd för 5G

Idag är det fem operatörer som erbjuder 5G-abonnemang, det vill säga:

När du letar efter passande 5G-abonnemang på operatörernas webbsidor ska du leta efter frasen ”redo för 5G” eller ”stöd för 5G”. För om den frasen visas får du också tillgång till 5G-nätet om du väljer att teckna dig för det abonnemanget. 

Vad kostar ett 5G-abonnemang?

Ett 5G-abonnemang kostar i regel mellan cirka 200 och 400 kronor per månad. De faktorer som avgör priset inkluderar främst vilken surfmängd och vilken operatör du väljer. Men faktorer som täckningen, utbudet och bindningstiden påverkar också det pris du betalar.

Är 5G-abonnemang dyrare än 4G-abonnemang?

5G-abonnemang kostar ofta mer pengar än 4G-abonnemang. Men operatörerna lägger inte till någon ”straffavgift” för att du ska få tillgång till 5G-nätet. De inkluderar i stället mer surf, och det är därför 5G-abonnemangen kostar mer pengar. 

Sammanfattat kan man säga att ja, 5G-abonnemangen är dyrare, men som tumregel får du lika mycket för pengarna oavsett om du tecknar dig för ett 4G- eller 5G-abonnemang.

Vanliga frågor & svar

Är 5G här för att stanna?

Ja, 5G är framtiden inom såväl mobiltelefoni som mobilt bredband. Även om 5G-utbyggnaden fortfarande pågår kommer nätet snart täcka i princip hela Sverige, och 4G-nätet kommer med tid bara fungera som ett nät som avlastar det betydligt bättre 5G-nätet.

Varför ska jag skaffa ett 5G-abonnemang?

Ett 5G-abonnemang ger dig många fördelar såsom en högre surfhastighet och lägre svarstider. Abonnemang med 5G ger dig även en bättre maxkapacitet vid exempelvis konserter och idrottsevenemang, alltså tillfällen då många samlas på samma ställe vilket kan leda till överbelastning i nätet.

Fungerar min telefon tillsammans med 5G-nätet?

Oftast är telefontillverkarna noggranna med att berätta om telefonen har stöd för 5G eller inte, men du kan även kontrollera om ett stöd för 5G finns genom att läsa igenom telefonens manual. En webbsökning på ”telefontillverkare” + ”telefonmodell” ger dig också rätt svar.

Är 5G-farligt för min hälsa?

Nej, det är inte farligt att skaffa ett 5G-abonnemang eller att vistas där det finns 5G-täckning. Alla operatörers 5G-nät har exakt samma gränsvärden för strålning som för 4G-näten, och det finns ingen forskning som säger att 5G-nätet skulle vara farligt.

Vilka mobiloperatörer erbjuder 5G?

I dagsläget erbjuder följande operatörer 5G: Comviq, Tre, Halebop, Tele2 och Telenor.