Jämför Mobilabonnemang & hitta det bästa

På denna jämförelsesida hittar du de bästa mobilabonnemangen på marknaden just nu, vilket gör det enkelt för dig att hitta det perfekta alternativet. Vi analyserar och rangordnar mobilabonnemang från ledande mobiloperatörer baserat på pris, data, täckning och kundnöjdhet, så att du kan göra ett välgrundat val anpassat efter dina behov och budget.

På den här sidan hittar du:

  • Bäst i test just nu
  • Vi uppdaterar priserna frekvent
  • Vi jämför mobilabonnemang opartiskt

 

Bästa Mobilabonnemangen 2024

Vi vet hur svårt det är att välja en pålitlig mobiloperatör nuförtiden, särskilt när det finns så många olika alternativ. För att hjälpa dig med din beslutsprocess har vi sammanställt information om de bästa och billigaste mobilabonnemangen utifrån tre specifika surfbehov: 4GB (Mini), 25GB (Medium) och 100GB (Large).

Bästa minipaketet!
4 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
49 kr/mån i 6 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
25 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
124 kr/mån i 6 månader därefter 249 kr/mån
Mer info
100 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
175 kr/mån i 4 månader därefter 350 kr/mån
Mer info

Jämför fler mobilabonnemang i listan nedan

Surfmängd
GB
Fri surf
GB
Fri surf
Kategorier
Spara oanvänd surf
Bindningstid
5G
Hittade 126 mobilabonnemang
Fri surf surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
379 kr/mån
Mer info
3 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 89 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
29 kr/mån i 3 månader 119 kr/mån
Mer info

Populära mobiloperatörer

12 frågor som hjälper dig välja rätt mobilabonnemang

  1. Hur viktigt är det att få bra kundsupport?
  2. Hur viktigt är det att fria SMS och samtal inkluderas?
  3. Hur mycket surf behöver du varje månad?
  4. Är det viktigt att kunna spara surfen månad för månad?
  5. Kommer du använda ditt mobilabonnemang utomlands?
  6. Spelar det någon roll hur lång bindnings- och uppsägningstid du får?
  7. Är det viktigt att du får ett bra välkomsterbjudande.
  8. Hur mycket får abonnemanget kosta?
  9. Vill du skaffa både ett abonnemang och en telefon?
  10. Var kommer du använda mobilabonnemanget?
  11. Är du pensionär eller student?
  12. Är det viktigt att operatören har ett gott rykte?

Nedan berättar vi mer om de faktorer vi precis nämnt i större detalj.

mobilabonnemang

1. Hur viktigt är det med bra kundsupport?

Du får i princip alltid tillgång till support via e-post och chatt, men ibland får du även tillgång till telefonsupport. Typiskt sett erbjuder lågprisoperatörerna endast support via chatt och e-post, medan de lite mer påkostade operatörerna i regel även erbjuder telefonsupport.

Vad ska du tänka på?

Om du inte har några kunskaper alls om hur din telefon och ditt abonnemang fungerar är det bäst att välja en operatör med telefonsupport. Men om du känner att du  inte har behov av att få hjälp via telefon räcker det oftast att välja en operatör med chatt- och e-postsupport.

2. Hur viktigt är det att få fria samtal och SMS?

Som grundregel får du alltid tillgång till gratis samtal och SMS oavsett vilken operatör du väljer. Förr var det vanligt att operatören tog ut en avgift för samtal och SMS, men idag är det främst den datamängd som inkluderas som bestämmer prislappen på abonnemanget.

Vad ska du tänka på?

Här spelar det ingen större roll vad du tycker för kostnadsfria samtal och SMS får du i princip alltid, oavsett vilket abonnemang du väljer.

3. Hur mycket surf behöver du?

Det är oerhört viktigt att teckna sig för ett mobilabonnemang som ger dig tillräckligt med surf, det vill säga datatrafik. Operatörerna erbjuder vanligtvis månadspotter för datatrafik på mellan cirka 5 GB och obegränsad surf. 

Vad ska du tänka på?

Tänk på att surfpottens storlek är viktig för i princip alla. Med en obegränsad surfpott kan du exempelvis titta på Netflix, lyssna på Spotify och surfa på webben utan att behöva tänka; ”snart ta surfen slut”. Hur mycket surf du behöver är förstås individuellt. Men i många fall är det befogat att skaffa ett mobilabonnemang med fri surf, speciellt om du streamar mycket!

Så mycket data krävs 

  • Att titta på 4K-video drar omkring 7 GB data per timme.
  • Att ringa ett röstsamtal via en meddelande-app drar omkring 0,04 GB per timme.
  • Att surfa på Instagram drar omkring 0,4 GB per timme.
  • Att surfa på webben drar ungefär 0,1 GB data per timme.

4. Är det viktigt att kunna spara din surf?

Vissa operatörer låter dig spara din surf, alltså din datapott i allt ifrån en månad upp till ett år. Att kunna spara sin surf är någonting som många kunder uppskattar. 

Vad ska du tänka på?

Du ska tänka på att många operatörer lägger till begränsningar i dina spara surf-erbjudanden. Ett tak på 100 GB sparad surf är vanligt, och operatörer som bara låter dig spara någon månads surf åt gången ger dig egentligen inte särskilt mycket. 

5. Ska du använda mobilabonnemanget utomlands?

När du reser inom länder som inkluderas i EU- och EES-samarbetet är det vanligt att du kan surfa och SMS:a med exakt samma villkor som i Sverige. Men du ska samtidigt tänka på att din surfpott kan begränsas om du betalar för en stor surfpott eller om du har ett obegränsad surf-abonnemang. 

Om du reser till länder utanför EU är det i regel bäst att skaffa ett lokalt kontantkort. Det är nämligen dyrt att använda sitt svenska abonnemang i länder såsom Thailand, USA och Kanada.

Prisvariationerna mellan operatörerna är inte särskilt stora för samtal och datatrafik utanför EU, så grundregeln säger att alla svenska operatörer tar ungefär lika mycket betalt utomlands.

Vad ska du tänka på?

Du ska tänka på att det inte är av ren snällhet som operatörerna ger dig bra villkor inom EU. En jämn prissättning mellan länderna är någonting som EU fått kämpa åratal med att få igenom, medan operatörerna stretat emot så effektivt de kan.

Av den anledningen skiljer sig operatörernas villkor sig inte särskilt mycket när du surfar och ringer inom EU. Detta då i princip alla operatörer ger dig som kund ”tillräckligt mycket” för att de ska uppfylla EU:s krav och villkor.

6. Spelar det någon roll vilken bindnings- och uppsägningstid du får?

När du endast tecknar dig för ett abonnemang, alltså inte både ett abonnemang och en ny mobil är det vanligt att du inte har någon bindningstid överhuvudtaget.

Vanligtvis väljer du själv vilken bindningstid du ska få i samband med att du väljer vilken telefon du vill ha, och ju längre bindningstid du väljer desto lägre blir månadskostnaden. Värt att veta är samtidigt att totalkostnaden för abonnemanget i regel ökar som en konsekvens av att du väljer en längre bindningstid. 

Uppsägningstiden ligger i sin tur oftast på en månad, men det finns faktiskt operatörer som erbjuder mobilabonnemang utan såväl uppsägningstid som bindningstid.

Vad ska du tänka på?

Om du vill kunna testa hur ett visst abonnemang fungerar är det fördelaktigt att välja ett abonnemang utan såväl bindnings- som uppsägningstid. Detta då du enkelt kan byta abonnemang om du skulle vara missnöjd. 

7. Är det viktigt att du får ett välkomsterbjudande?

Ett bra välkomsterbjudande såsom ”halva priset i tre månader” är tacksamt att få. Men du ska samtidigt tänka på att lägga märke till det ordinarie priset när du jämför olika mobilabonnemang mot varandra. Det är enkelt att bli ”lurad” att teckna sig för ett till synes billigt abonnemang som efter några månader visar sig vara dyrt, så tänk på att det billigare priset oftast inte är permanent.

Vad ska du tänka på?

Du ska se ett välkomsterbjudande som en trevlig bonus, men inte som en avgörande aspekt som bestämmer vare sig totalkostnaden eller vilket abonnemang du ska välja. 

8. Vad får abonnemanget kosta?

Ett mobilabonnemang kostar ofta mellan cirka 100 och 500 kr per månad. Det pris du betalar beror främst på hur mycket surf som inkluderas per månad. 

Vad ska du tänka på?

Här ska du fundera på hur mycket du kommer att använda din mobiltelefon och vad du har råd att betala varje månad.

9. Vill du ha rabatt på en ny mobiltelefon?

Att skaffa ett nytt mobilabonnemang är ett vanligt sätt att finansiera sin nya mobiltelefon, såsom en ny iPhone. I regel sparar du pengar på att teckna dig för både ett abonnemang och en telefon hos samma operatör.

Vad ska du tänka på?

Du ska ha i åtanke att ett mobilabonnemang med inkluderad mobiltelefon vanligtvis har en högre månadsavgift jämfört med om du bara tecknat dig för ett nytt mobilabonnemang.

Utöver det ska du tänka på att din bindningstid blir lika lång som avbetalningstiden. En normal avbetalningstid för ett mobilabonnemang med ny mobil ligger idag på mellan cirka 2 och 3 år. 

10. Var kommer du använda ditt mobilabonnemang?

Var du kommer att använda ditt mobilabonnemang spelar roll för vissa operatörer ger dig som bäst en medioker täckning på landsbygden. Hur bra täckning du får beror främst på vilket nät operatören använder sig av, och hur det nätet presterar.

Vad ska du tänka på?

Läs på hos operatörernas webbsidor för att få reda på om du får en bra täckning där du bor. Värt att veta är att du i princip alltid får bra täckning i storstäder, oavsett vilken operatör du väljer.

11. Är det viktigt med student- eller pensionärsrabatt?

Om du är student eller pensionär kan du få rabatt på ditt mobilabonnemang. Och då pratar vi inte om några tillfälliga rabatter på några månader, utan en konstant rabatt som aldrig försvinner.

Vad ska du tänka på?

Du ska först och främst kontrollera att du uppfyller de villkor som finns gällande om du räknas som en pensionär eller en student. Som tumregel är du pensionär (eller senior) efter mellan cirka 55 och 65 års ålder. Detta medan personer upp till 19 år och universitetsstudenter oftast räknas som studenter.

12. Spelar operatörens rykte någon roll?

Vissa operatörer har ett bra rykte, medan andra har ett dåligt rykte. Men bara för att en operatör har ett dåligt rykte när det kommer till att erbjuda bra support, eller när det kommer till att erbjuda bra täckning på landsbygden är det inte säkert att det rör sig om en dålig operatör. 

Vad ska du tänka på?

Som grundregel är det en bra idé att välja en operatör med ett gott rykte inom alla aspekter, men du ska samtidigt tänka på att få operatörer är bra på allt. Om du bor i en storstad behöver du inte lägga lika stor vikt på hur täckningen är på landsbygden, och om du sällan är i behov av support spelar operatörens förmåga att ge bra support mindre roll.

Du ska alltså se till att operatören har ett bra rykte inom de kategorier du värdesätter som mest, medan du lägger mindre vikt på faktorer som inte är viktiga för dig. 

Vanliga frågor & svar om mobilabonnemang

Vad kostar ett bra mobilabonnemang?

Som tumregel kostar ett bra mobilabonnemang med 10 GB surf och fria SMS och samtal mellan cirka 150 och 200 kr per månad. Ett obegränsat surf-abonnemang kostar i regel från cirka 300 per månad, och de billigaste abonnemangen kostar oftast från cirka 100 kr per månad.

Vilken operatör erbjuder det bästa mobilabonnemanget?

Om du är ute efter ett billigt mobilabonnemang är Hallon, Vimla och Fello tre bra alternativ. Men vad som är bäst för dig är förstås subjektivt, så se till att jämföra alla mobilabonnemang på denna webbsida för att således kunna hitta det abonnemang som passar bäst för dig.

Vilka operatörer erbjuder bäst täckning?

Vilka operatörer som ger dig bäst täckning bestäms av var du bor och var du befinner dig som mest. Som grundregel erbjuder Telia det bästa nätet på landsbygden. Operatörer som går i Telias nät inkluderar Fello, Halebop och Telia själva förstås. I storstäder har generellt alla operatörer ”bäst” täckning.

Får jag tillgång till 5G om jag skaffar ett nytt mobilabonnemang?

Det beror på vilken operatör du tecknar dig för, och så även var du bor. Idag kan du i regel endast använda 5G i större städer, men utbyggnaden av 5G-nätet går fort. Om operatören ger dig tillgång till 5G eller inte beror främst på vilket pris du betalar. De mest påkostade abonnemangen inkluderar i regel stöd för 5G. Värt att tänka på är även att det finns operatörer som inte erbjuder stöd för 5G överhuvudtaget. En av dessa operatörer är Vimla som är ett dotterbolag till Telenor. Bland de operatörer som erbjuder ett bra stöd för 5G inkluderas Tele2, Telenor, Telia och Tre.

Är det bäst att skaffa ett mobilabonnemang med telefon?

Det beror på. Om du känner att den telefon du har idag räcker för dina behov är det bäst att bara skaffa ett nytt abonnemang. Detta då du således får den lägsta månads- och totalkostnaden. Samtidigt får du i regel en bra rabatt på din nya mobiltelefon om du väljer att skaffa både en ny mobil och ett nytt abonnemang på samma gång.

Var finns de bästa erbjudandena på mobilabonnemang?

På denna delsida har vi samlat de bästa kampanjerna och erbjudandena för mobilabonnemang från alla operatörer som riktar sig mot svenskar. Tillsammans med erbjudandena och rabatterna visar vi tydligt de villkor som gäller. Vi har som målsättning att alltid visa upp de bästa och mest färska rabatterna.