Mobilabonnemang för barn

Då barn i regel får sin första mobil vid 9 års ålder är det viktigt att de också får ett passande mobilabonnemang.

Alltså ett mobilabonnemang som täcker samtliga av deras behov.

I denna artikel lär du dig bland annat allt om vad mobilabonnemang för barn är, men även hur du hittar det bästa mobilabonnemanget för barn.

 • Bästa mobilabonnemangen för barn
 • Enkel & snabb jämförelse
 • Djupgående information om barnabonnemang

Top 3 bästa mobilabonnemangen för barn under 18 år

Nedan finner ni vår topplista på 3 bra abonnemang som är rabatterade för barn under 18 år. Samtliga abonnemang är utan bindningstid.

1 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
40 kr/mån i 4 månader därefter 80 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
16 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
39 kr/mån i 3 månader därefter 149 kr/mån
Mer info

Jämför fler barnabonnemang i jämförelsen nedan

Surfmängd
GB
Fri surf
GB
Fri surf
Kategorier
Spara oanvänd surf
Bindningstid
5G
Hittade 126 mobilabonnemang
Fri surf surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
379 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
3 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 89 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
29 kr/mån i 3 månader 119 kr/mån
Mer info
mobilabonnemang för barn
Att hitta det bästa mobilabonnemanget för ditt barn eller ungdom är inte alltid lätt. Vi jämför mobilabonnemang för barn på ett och samma ställe. Så nu du slipper slösa tid på att surfa runt till alla olika webbplatser för att jämföra abonnemangen.

Vad är ett mobilabonnemang för barn?

Ett mobilabonnemang för barn är ett abonnemang som är anpassat för hur barn använder sina mobiltelefoner. I regel inkluderas relativt mycket surf, fria samtal och sms och oftast är barnabonnemang rabatterade jämfört med operatörernas ordinarie prislistor.

Värt att tänka på är även att det är du som förälder (eller målsman) som måste stå på abonnemanget då barn under 18 år inte får ingå avtal.

Så skaffar du ett barnabonnemang

Det smidigaste är att teckna sig för ett barnabonnemang på operatörens webbsida. På operatörens webbsida börjar du i regel med att uppge dina personuppgifter, men efter det måste du även uppge ditt barns personnummer så att operatören vet att ett barn ska använda abonnemanget.

Vanliga krav på dig som abonnemangshavare

 • Du får inte ha någon betalningsanmärkning på dig.
 • Du måste ha ett svenskt personnummer.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.

Så fungerar det med barnspärr till barnabonnemang

Operatörer som erbjuder barn-abonnemang erbjuder ofta kostnadsfria barnspärrar som bland annat förhindrar ditt barn från att:

 • köpa mer surf
 • ringa betalsamtal
 • surfa utanför EU/EES
 • köpa appar
 • genomföra köp inuti apparna

En annan smidig funktion är att du i många fall kan sätta upp en gräns för vad abonnemanget får kosta varje månad. Och när den gränsen är uppnådd går det inte längre att använda abonnemanget på samma sätt som förut. 

Spärrtjänsten ska kunna hindra barnet från att köpa spel och appar

Barn tänker sällan på att saker som spel och andra appar faktiskt kostar pengar. Det är därför bra om en begränsning för köp av appar och inuti appar inkluderas i spärrtjänsten, men oftast går det att konfigurera telefonen så att inga appköp eller köp inuti apparna tillåts. 

Värt att tänka på är att du alltid ska ta bort dina betaluppgifter om du skänker en äldre telefon till ditt barn. Detta då det finns risk för att barnet kan handla för dina pengar i telefonens appbutik och inuti apparna.

Så hittar du det bästa mobilabonnemanget för barn

Tillräckligt mycket surf ska inkluderas

Barn kommunicerar på andra sätt än vuxna, vilket medför att de i regel behöver särskilt mycket surf på sina abonnemang. Du ska alltså se till att tillräckligt mycket surf finns tillgängligt för att ditt barn ska kunna surfa med telefonen hela månaden ut.

Faktorer som påverkar hur mycket surf ditt barn behöver inkluderar bland annat hur ofta barnet är uppkopplat mot wifi-nät, och hur ofta barnet använder datatunga tjänster såsom Netflix och Youtube på ställen utan wifi-täckning.

Fria samtal och sms ska inkluderas

Att fria samtal och sms inkluderas är viktigt för att ditt barn alltid ska kunna kontakta dig. I princip alla mobilabonnemang för barn inkluderar fria samtal och sms.

Se till att täckningen är tillräcklig

Om du bor i en mindre stad eller på landsbygd är det en bra idé att teckna sig för ett barnabonnemang som går i Telias nät såsom Fello, Halebop eller Telia. Detta då de operatörerna erbjuder särskilt bra täckning på landsbygden. 

Kontrollera om spärrtjänster erbjuds

Det är fördelaktigt om operatören låter dig spärra ditt barns mobilabonnemang från exempelvis betalsamtal, appköp och köp inuti appar. 

Se till att bindningstiden är kort

Barns surfvanor kan förändras fort, så se till att bindningstiden är kort så att du således kan byta abonnemang eller operatör när du vill det.

Jämför priserna

Även om det är viktigt att du kontrollerar vilka priser som operatörerna tar ut är det lika viktigt att du skaffar ett barnabonnemang som ditt barn blir nöjd med. Om du skaffar ett för billigt barnabonnemang finns det risk för att såväl du som ditt barn blir missnöjt. 

För att kunna hitta det bästa mobilabonnemanget för ditt barn ska du försöka förutsäga vilka funktioner och egenskaper barnabonnemanget ska uppfylla. Efter det ska du teckna dig för det billigaste mobilabonnemanget för barn som uppfyller de kriterierna.

Exempel på operatörer som erbjuder barnabonnemang

 • Comviq, som erbjuder barnabonnemang med fria samtal och sms och upp till 50 GB surf per månad.
 • Fello, som erbjuder barnabonnemang med fria samtal och sms och upp till 64 GB surf per månad.
 • Vimla, som erbjuder barnabonnemang med fria samtal och sms och upp till 75 GB surf per månad.
 • Fibio, som erbjuder barnabonnemang med fria samtal och sms och upp till 80 GB surf per månad.
 • Hallon, som erbjuder barnabonnemang med fria samtal och sms och upp till 200 GB surf per månad.

Ska du köpa abonnemang eller kontantkort till ditt barn?

Som tumregel är det bäst att köpa ett mobilabonnemang för barn, men för att du ska kunna ta ett informerat beslut listar vi vilka för- och nackdelar som finns med kontantkort kontra abonnemang för barn här nedan.

Anledningar att skaffa mobilabonnemang för barn

 • Du får ofta mer för pengarna.
 • Du slipper fylla på ett kontantkort för att mobilen ska fungera.
 • Ditt barn kan alltid nå dig.
 • Du kan ofta inkludera en rabatterad mobil i abonnemanget.

Anledningar att skaffa kontantkort för barn

 • Du behöver inte betala en fast avgift varje månad.
 • Du slipper vara låst till en specifik operatör.

Ska du skaffa barnabonnemang eller familjeabonnemang?

Om barnabonnemang eller familjeabonnemang passar bäst beror främst på din familjs surfvanor. Det finns nämligen familjeabonnemang där alla delar på surfen, vilket inte passar bra för barn som således enkelt kan råka surfa upp resten av familjens surfpott.

Familjeabonnemang där du kan dela upp surfen så att varje person får precis så mycket som behövs är betydligt bättre. Det finns även familjeabonnemang med fri surf.

Men den största fördelen med familjeabonnemang är att allt samlas på samma faktura. Således blir det lättare att hålla koll på såväl kostnader som mobilanvändningen.

Så kontrollerar du ditt barns mobilanvändning

Då barnabonnemanget faktiskt står på dig som förälder kan du alltid få detaljerad information om hur ditt barn använder sitt abonnemang. Och detta genom att besöka Mina sidor eller att använda sig av operatörens appar för iOS och Android.

Vanliga frågor & svar

Kan mitt barn ta över abonnemanget när hon fyller 18?

När ditt barn är 18 år gammalt får hon teckna avtal, vilket medför att hon också får stå på abonnemanget. Hur överföringen av abonnemanget går till skiftar beroende på vilken operatör du har, så kontakta gärna din operatör för att få mer information om detta.

Vad kostar ett mobilabonnemang för barn?

Ett mobilabonnemang för barn kostar i regel mellan cirka 100 och 150 kronor per månad. Du ska samtidigt tänka på att du ofta får ett rabatterat pris för barnabonnemanget under de första månaderna, men efter det betalar du fullt pris enligt operatörens vanliga prislista.

När ska mitt barn få sin första mobiltelefon?

Ditt barn borde få sin första mobiltelefon när han är i behov av det. Om ditt barn exempelvis ofta har behov av att ringa efter skjuts och ofta befinner sig hos kompisar är det en bra idé att ge ditt barn en mobiltelefon med barnabonnemang. Det finns alltså ingen egentligen åldersrekommendation, utan du ska låta behovet bestämma när det är rätt tid att ge ditt barn sin första mobiltelefon.

Kan jag skaffa ett barnabonnemang med mobil?

Du kan ibland lägga till en rabatterad telefon när du beställer ett barnabonnemang. Om du kan göra det eller inte beror på vilken operatör du väljer att teckna barnabonnemanget hos.

Ska jag inkludera en iPhone i barnabonnemanget?

Det är generellt sett en bra idé att inkludera en rabatterad iPhone i barnabonnemanget. Men du ska samtidigt tänka på att barn kan råka förstöra sina telefoner, så att köpa en iPhone-modell som är minst 3 år gammal är en bra idé.

Finns det abonnemang för barn med fri surf?

Mobilabonnemang för barn erbjuder vanligtvis inte fri surf. Däremot finns det inget som hindrar dig från att skaffa ett vanligt mobilabonnemang med fri surf till ditt barn, eller ett familjeabonnemang som erbjuder fri surf.

Vilket mobilabonnemang är bäst för barn?

De mobilabonnemang som är bäst för barn erbjuder en bra täckning, fria samtal och sms, tillräckligt med surf för barnets behov, moderna spärrtjänster som är enkla att använda, en kort bindningstid och ett lågt pris.

Vilket mobilabonnemang är billigast för barn?

Det billigaste mobilabonnemanget för barn kostar strax under 100 kronor per månad. Men i det abonnemanget inkluderas en låg surfpott som inte räcker till mycket. Det billigaste abonnemanget för barn är alltså det som täcker barnets behov och kostar minst pengar.