Mobilabonnemang för familjen

Mobilabonnemang för familjen är ett populärt val för såväl stora som små familjer. Men är det värt pengarna att skaffa ett familjeabonnemang, och vad är ett familjeabonnemang egentligen? 

På den här sidan hittar du:

 • De billigaste familjeabonnemangen
 • Olika surfpaket som passar familjen
 • Information om vad man ska tänka på

Top 3 bästa abonnemangen för familjer

För att göra ditt liv enklare har vi rankat de tre bästa mobilabonnemangen för familjer. Nedan hittar du alternativ som sträcker sig från en GB data per månad hela vägen upp till fem gigabyte; vad som än passar DINA behov (och budget)!

5 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
298 kr/mån
Mer info
30 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
420 kr/mån för 2 personer
Mer info
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
598 kr/mån
Mer info

Jämför fler familjeabonnemangen nedan

Surfmängd
GB
Fri surf
GB
Fri surf
Kategorier
Spara oanvänd surf
Bindningstid
5G
Hittade 126 mobilabonnemang
Fri surf surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
379 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
3 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 89 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
29 kr/mån i 3 månader 119 kr/mån
Mer info

Vad är ett familjeabonnemang?

Det har en huvudsaklig ägare som i sin tur kopplar till fler användare till abonnemanget som kallas för tilläggsmedlemmar. Två populära funktioner är att alla abonnemang samlas på samma faktura, och att det går att begränsa och övervaka de abonnemang som läggs till.

familjeabonnemang

Du får lägga till andra än dina familjemedlemmar

Alla svenska operatörer som erbjuder familjeabonnemang låter dig inkludera personer som inte tillhör din familj såsom grannar, kompisar eller några bekanta. Det finns idag inga krav på att du måste vara släkt med de du lägger till, eller på att alla ska dela hushåll eller dylikt.

Tänk dig för innan du lägger till kompisar och bekanta

Även om du kan lägga till kompisar och bekanta i ditt abonnemang är det inte alltid en bra idé att göra så. Du som huvudsaklig ägare kan ofta begränsa viktiga funktioner, kontrollera förbrukningen och du ansvarar även för fakturainbetalningen som huvudsaklig ägare.

Det är alltså sällan värt det att skaffa ett familjeabonnemang med kompisar och bekanta. Dels på grund av integritetsförlusten, och dels på grund av att pengabesparingen i regel inte är särskilt stor jämfört med om alla inblandade hade skaffat var sitt lågprisabonnemang.

Vad kostar ett familjeabonnemang?

Ett familjeabonnemang kostar vanligtvis mellan cirka 450 och 1 000 kr per månad. Faktorer som avgör priset inkluderar främst vilken operatör du väljer, hur många användare du kopplar till och hur mycket surf du vill inkludera i abonnemanget. 

Generellt kostar huvudabonnemanget cirka 350 kr medan varje påkopplat abonnemang oftast kostar mellan cirka 100 och 200 kr. Kostnaden per påkopplat abonnemang bestäms i princip enbart av hur mycket surf varje tilläggsmedlem ska få tillgång till.

Krav för att du ska kunna skaffa ett familjeabonnemang

 1. Du måste vara minst 18 år gammal.
 2. Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 3. Du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Vad är bäst – familjeabonnemang eller separata mobilabonnemang?

Om du tycker om de funktioner som familjeabonnemang erbjuder och uppskattar smidigheten i att få alla abonnemang samlade på en faktura är ett familjeabonnemang en bra idé. Det är däremot inte säkert att du sparar pengar på ett sånt abonnemang. 

Räkneexempel: Familjeabonnemang kontra lågprisabonnemang

En familj som består av två vuxna och två barn funderar på om de ska välja familjeabonnemang eller vanliga lågprisabonnemang. Alla familjemedlemmar har behov av fria sms och fri surf och snittförbrukningen för surf ligger på 10 GB per person, alltså totalt 40 GB per månad. 

Prisexempel för Tres familjeabonnemang med 50 GB surf

I detta abonnemang delar alla på 50 GB surf. Huvudabonnemanget kostar 399 kr per månad, och tilläggsabonnemangen kostar 199 kr per månad. Det totala pris familjen betalar blir alltså 996 kr (399+199×3=996) per månad, medan surfmängden uppgår till 12,5 GB (50/4=12,5) per person. 

Prisexempel för lågprisabonnemang hos Hallon

Om familjen tecknat sig för var sitt abonnemang hos Hallon med 25 GB surf hade totalpriset uppgått till exakt samma summa, det vill säga 996 kr per månad (249×4=966). Ett abonnemang med 25 GB surf kostar nämligen 249 kr per månad hos Hallon, vilket medför att familjen får mest för pengarna hos dem.

Vilket abonnemang ska familjen välja?

Familjen måste här ta ställning till om de funktioner som Tres familjeabonnemang erbjuder väger upp för att familjen får lite mindre surf för pengarna hos Tre. Värt att tänka på är att alla uträkningar har utförts på abonnemang med ordinarie pris och att priserna när som helst kan förändras.

Så skaffar du ett familjeabonnemang

1. Välj mobiloperatör och abonnemang

Först och främst ska du ta en funderare gällande vilken operatör som passar bäst. Idag erbjuder stora och populära operatörer såsom Tre, Telenor, Telia, Fibio och Comviq familjeabonnemang. När du väl bestämt dig för vilken operatör du vill ha väljer du ett lämpligt familjeabonnemang hos operatören.

2. Skaffa ett huvudabonnemang

I detta steg ska du utse en person som är huvudansvarig för familjeabonnemanget om du inte tänker axla det ansvaret själv. Den huvudansvarige tar bland annat på sig att fördela surfpotten (om det går) och för att betala den samlade fakturan.

3. Lägg till tilläggsmedlemmar 

Vanligtvis måste du lägga till ett visst antal tilläggsmedlemmar direkt för att ens kunna genomföra din beställning av abonnemanget. Men det finns samtidigt även operatörer som låter dig lägga till extraanvändare i efterhand genom att kontakta operatören.

4. Fördela surfen

Hur, eller ens om du får fördela surfen fritt är det din operatör som styr över. Om du får fördela surfen fritt gör du det via mina sidor eller via operatörens appar för iOS och Android. Värt att veta är att det även finns mobilabonnemang för familjer med fri surf. 

Hur många användare kan finnas på samma familjeabonnemang?

Det beror på vilken operatör du väljer, men generellt kan du ha mellan två och fem nummer anslutna till ett och samma familjeabonnemang. Telenor är idag den operatör där du kan ha flest användare, det vill säga åtta stycken på samma abonnemang.

Viktiga fördelar och nackdelar med familjeabonnemang

Fördelar

 • Alla abonnemang samlas på en och samma faktura. Det medför bland annat att du får en bättre ekonomisk översikt gällande vad familjens samlade mobilanvändning kostar.
 • Du får ibland ett lägre pris jämfört med om alla hade tecknat sig för ett separat abonnemang. 
 • Det finns familjeabonnemang där alla kan dela sin surf med varandra vilket är särskilt fördelaktigt om någon råkat surfa upp sin del av potten i förtid.
 • Du får inkludera vem du vill i ditt familjeabonnemang såsom vänner, grannar och andra bekanta.
 • Det finns familjeabonnemang med fri surf. De abonnemangen passar i sin tur perfekt för familjer som har en hög dataförbrukning och tycker det är krångligt att dela surf med varandra.

Nackdelar

 • Familjeabonnemang har ofta en bindningstid på mellan cirka 12 och 24 månader. Det medför att det i regel är svårt att byta till ett annat abonnemang. 
 • Som en del i ett familj-mobilabonnemang är det svårt att anpassa villkoren för abonnemanget i efterhand. Om en ändring ska kunna ske på ett abonnemang blir det ibland svårt att få med alla användare på den förändringen.
 • Du blir beroende av andra. För om det inte är du som är huvudägare måste du kanske be om surf eller känna press på dig att behöva dela med dig av din egen surf. Med ett eget abonnemang är det alltid du som bestämmer, och det uppskattar många.
 • Andra blir beroende av dig. Ett exempel på det är att vissa användare kanske vill ha mer surf per månad, medan andra kanske vill ha mindre surf. Du kan alltså bli problemlösare och konflikthanterare om de som inkluderats som tilläggsmedlemmar har starka viljor.

Vad är det bästa familjeabonnemanget?

Det bästa mobilabonnemanget för familjer erbjuder:

 • En bra täckning där du och resten av de som inkluderas i abonnemanget bor.
 • En funktion som tillåter att du anpassar familjeabonnemanget i efterhand. Det vill säga att du som huvudägare exempelvis kan lägga till mer surf per månad om alla kommit överens om att det behövs.
 • Ett pris som känns rättvist beroende på de funktioner, den surf och de samtal samt sms som inkluderas varje månad.
 • En generös begränsning gällande hur många som får vara med och dela på familjeabonnemanget. 

Vad är det billigaste familjeabonnemanget?

Det billigaste familjeabonnemanget ger dig och alla dina tilläggsmedlemmar mycket för pengarna och täcker alla behov beträffande surf, samtal och sms. För vissa är ett abonnemang för familjer med fri surf billigast, trots att det kostar relativt mycket pengar varje månad. 

Det finns även familjer med i princip konstant tillgång till wifi som inte behöver så mycket surf. För dem är de familjeabonnemang som kostar minst pengar och bara inkluderar relativt lite surf det billigaste alternativet.

Är familjeabonnemang bra för barn?

Ja, familjeabonnemang är ofta en bra lösning för att introducera sitt barn till en egen telefon med ett mobilabonnemang. En uppskattad sak med familjeabonnemang är även att du kan inkludera en ny mobil till ditt barn om hon inte redan har en.

Många gillar även att det finns operatörer som låter huvudanvändaren spärra tilläggsanvändarnas tillgång till att ringa exempelvis utlandssamtal och betalsamtal. Att aktivera dessa begränsningar är alltid gratis om operatören erbjuder den funktionaliteten.

Du ska även tänka på att det finns mobilabonnemang för barn som ofta är bra alternativ till renodlade familjeabonnemang. 

Vanliga frågor & svar

Är det bäst med ett barnabonnemang eller ett familjeabonnemang?

Ett barnabonnemang är en bra idé då de i regel är rabatterade och kan begränsas av dig som förälder. En tydlig fördel med familjeabonnemang är att alla abonnemang samlas på samma faktura och att alla i regel kan dela på surfen. Vad som passar bäst är upp till dig att bestämma.

Är det bäst med ett vanligt abonnemang eller ett familjeabonnemang?

Det beror på. Ett familjeabonnemang är i regel enklare att administrera och begränsa för stora familjer. Vanliga abonnemang är oftast minst lika billiga som familjeabonnemang, och utöver det även mer flexibla om en användare skulle få behov av att förändra villkoren för sitt abonnemang.

Vilken operatör erbjuder det bästa familjeabonnemanget?

Vilken operatör som erbjuder det bästa familjeabonnemanget är upp till dig att avgöra. Men som tumregel är det Tre som erbjuder de bästa familjeabonnemanget med fri surf och Comviq som erbjuder det mest prispressade mobilabonnemanget för familjer. Värt att tänka på är samtidigt att operatörernas prislistor och villkor kan förändras när som helst.