Mobilabonnemang för företag

Om du har ett företag är det en bra idé att teckna dig för ett företagsabonnemang. Men vad kostar ett företagsabonnemang, och vad är det som skiljer ett företagsabonnemang från ett mobilabonnemang för privatpersoner?

På den här sidan hittar du:

  • De bästa & billigaste företagsabonnemangen
  • Mobilabonnemang för alla typer av företag
  • Prisjämförelse

Surfmängd
GB
Fri surf
GB
Fri surf
Kategorier
Spara oanvänd surf
Bindningstid
5G
Hittade 126 mobilabonnemang
Fri surf surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
379 kr/mån
Mer info
3 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 89 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
29 kr/mån i 3 månader 119 kr/mån
Mer info
mobilabonnemang företag

Vad är ett företagsabonnemang?

Ett företagsabonnemang är ett abonnemang som ägs av ett företag och inte en privatperson. Om du har ett litet företag är det i regel inte några större skillnader mellan företagsabonnemang och vanliga mobilabonnemang, men abonnemang för stora företag skiljer sig mer markant.

Det är nämligen vanligt att större företag har behov av saker såsom fasta nummer och växellösningar som småföretagare mer sällan är i behov av.

Så jämför du mobilabonnemang för företag 

1. Kontrollera att du får en bra täckning

Generellt är det operatörer som går i Telia eller Telenors nät som ger dig bäst täckning. Men du ska ha i åtanke att det finns lokala skillnader, så kontrollera vilken täckning var och en av operatörerna erbjuder genom att granska deras täckningskartor. De hittar du på operatörernas webbsidor.

Det är viktigt att du och dina anställda alltid har bra täckning där ni befinner er, för annars kan ni inte använda er av abonnemanget.

2. Inkludera lagom mycket surf

I detta steg ska du kartlägga hur mycket surf du och dina anställda har behov av. Så om de anställda ofta använder tjänster såsom Skype, Google Meet och Teams kan en större datapott vara behövlig.

Värt att tänka på är samtidigt att det finns företagsabonnemang med fri surf. De abonnemangen passar särskilt väl för företag med anställda som alltid måste vara nåbara via tjänster som har krav på internettillgång. 

Du ska även tänka på att det inte dras någon surf via wifi. Det medför att datapotten är oförändrad om dina anställda har wifi-uppkoppling på exempelvis kontoret eller hotellet. 

3. Fria samtal och sms är ett måste

I princip alla företagsabonnemang inkluderar fri surf och fria samtal. Men det finns faktiskt abonnemang där du måste betala en avgift per samtal och sms, vilket inte ska räknas som acceptabelt.

Om företagsabonnemanget inte erbjuder obegränsade sms och samtal ska du välja ett annat abonnemang.

4. Jämför utlandspriserna

År 2017 infördes EU:s Roam Like At Home-initiativ. Det initiativet medför att operatörer inte har rätt att ta ut extra avgifter av dig som kund för såväl samtal som sms och surf inom EU/EES. Men utanför EU/EES är det däremot dyrt att använda mobilen.

Du ska därför granska vilka villkor som gäller utanför EU och EES, för ett fåtal kundsamtal till högkostnadsländer kan nämligen gräva ett ganska stort hål i telefonbudgeten. Värt att veta är att såväl Tre som Telenor erbjuder utlandspaket till sina företagsabonnemang.

5. Säkerställ att du får mycket för pengarna

Du ska inte välja det billigaste företagsabonnemanget utan vidare. Det är en god idé att först identifiera alla mobilabonnemang för företag som uppfyller de krav du har, och efter det är det dags att börja jämföra priser. 

För att nämna ett exempel får du mycket för pengarna om du har en stor månatlig surfförbrukning och tecknar dig för ett företagsabonnemang med fri surf. Men om du och dina anställda inte är i behov av särskilt mycket surf får ni i stället lite för pengarna med ett fri surf-abonnemang.

Företagsabonnemang med fri surf

Det finns ett flertal operatörer som erbjuder företagsabonnemang med fri surf såsom Tele2, Telenor, Telia och Tre. Deras mobilabonnemang kan du få som såväl med som utan bindningstid.

Den största fördelen med att inkludera en bindningstid på sitt företagsabonnemang är att du får ett lägre pris, medan den största nackdelen är att du inte kan byta abonnemang lika lätt.

Uppsägningstid och ångerrätt

Det finns företagsabonnemang med och utan uppsägningstid

En del operatörer erbjuder abonnemang med en uppsägningstid på tre månader medan andra erbjuder abonnemang för företag utan uppsägningstid. Desto kortare uppsägningstiden är, desto snabbare går det att byta abonnemang.

Så säger du upp ett företagsabonnemang

I regel måste du ringa till kundsupporten för att kunna säga upp företagsabonnemanget. Det är ovanligt att du får möjlighet att säga upp ditt företagsabonnemang via en app, mina sidor eller operatörens webbsida. Detta då operatören vill ha möjlighet att få dig att fortsätta vara kund hos dem. 

Värt att notera är också att det bara är du som står på abonnemanget som kan säga upp det. 

Ångerrätten är annorlunda för företagsabonnemang

Som rubriken säger skiljer sig ångerrätten för företagsabonnemang jämfört med mobilabonnemang för privatpersoner. Som ägare av ett företagsabonnemang har du inte någon regelrätt ångerrätt, men du kan faktiskt förhandla dig till bra villkor direkt av operatören.

Det är en bra idé att fråga operatören om du får prova på abonnemanget under en viss tid innan du bestämmer dig. Att fråga om att få öppet köp är också en god idé.

När du har öppet köp får du nämligen säga upp abonnemanget om de inte uppfyller dina krav, men du måste samtidigt betala en mindre avgift för den del av abonnemanget du nyttjat.

Det bästa företagsabonnemanget

Vilket företagsabonnemang är bäst för mindre företag?

Det bästa företagsabonnemanget för mindre företagare är i regel det billigaste. Som ägare av ett mindre företag är det alltså en bra idé att:

  1. Kartlägga vad du och ditt företag behöver.
  2. Välja ut ett flertal abonnemang som uppfyller de kriterier du satt upp.
  3. Teckna dig för det företagsabonnemang som ger dig mest för pengarna.

Hallon ska nämnas som en operatör som passar särskilt bra för mindre företag. De erbjuder billiga företagsabonnemang, många surfnivåer och möjlighet att spara en viss del av den surf som blir över varje månad.

Du ska samtidigt tänka på att Hallon går i operatören Tres nät, vilket innebär att du i regel får sämre täckning i landsbygden och i norr.

Vilket företagsabonnemang är bäst för större företag?

I princip alla operatörer har anpassat sina företagsabonnemang så att de uppfyller de krav som större företag kan tänkas ha. Tre operatörer som utmärker sig särskilt inom denna kategori är Telness, Telenor och Telia. 

Telness är en operatör som satsar helhjärtat på att enbart erbjuda bra företagsabonnemang. Deras största styrka är dess mjukvarulösningar såsom mobil växel och Telness portal. Företagsportalen är lätt att använda och ger dig tillgång till alla viktiga funktioner, och telefonväxeln är såväl billig som begriplig.

Du ska ha i åtanke att Telness är en operatör som nischat sig mot större företag, så om du är egenföretagare är det en bra idé att hitta ett annat alternativ. 

Telia och Telenor är två ytterligare bra alternativ för större företag. De erbjuder både telefonväxlar och företagsplattformar som är mycket populära bland företagsanvändare.

Exempel på tjänster som många större företag vill ha

  • En växeltjänst som gör att du kan nå många (eller alla) anställda på ett och samma nummer.
  • En växeltjänst som gör att du kan bestämma i vilken ordning samtalen kopplas fram.
  • En växeltjänst som gör att du kan meddela personer som ringer upp att ingen är på kontoret.
  • En växeltjänst som gör att du som ringer upp kopplas mot ett journummer vid behov.
  • En digital företagsportal där alla fakturor samlas.
  • En digital företagsportal där du kan kontrollera hur de anställda använder sina telefoner.

Vilket företagsabonnemang är mest flexibelt?

I princip alla företagsabonnemang är flexibla, men Hallon och Telness utmärker sig gentemot konkurrenterna. Detta då de inte har någon bindnings- eller uppsägningstid på sina företagsabonnemang, vilket medför att du kan byta såväl surfnivå som operatör när du vill.

Vilket företagsabonnemang med fri surf är bäst?

Tre är den operatör som erbjuder det mest prisvärda företagsabonnemanget med fri surf. Men du ska inte teckna dig för detta abonnemang innan du kontrollerat att den täckning du får i Tres nät är tillräcklig. Detta då Tres nät inte är särskilt starkt i norr och på landsbygden.

Värt att veta är även att såväl Telenor som Tele2, som i sin tur erbjuder starkare mobilnät ger dig tillgång till företagsabonnemang med fri surf till nästan lika bra bra pris som Tre. 

Vilket företagsabonnemang är bäst för utlandssamtal?

Det finns tre operatörer som erbjuder företagsabonnemang som lämpar sig särskilt bra om du och din personal ofta ringer till och från utlandet. Villkoren som gäller för de tre operatörerna, närmare bestämt Tre, Telenor och Telia berättar vi om nedan.

Tre erbjuder tjänsten 3Världen

Hos operatören Tre hittar du tilläggstjänsten 3Världen som finns tillgänglig får både företagsanvändare och privatpersoner. Med den tjänsten kan du surfa, ringa och skicka sms för samma pris som i Sverige i cirka 80 länder inklusive USA, Storbritannien, Turkiet och Thailand.

Telenor erbjuder kostnadsfria utlandssamtal till kollegor

Om du skaffar ett företagsabonnemang som heter ”Obegränsat plus” hos Telenor får du särskilt bra villkor utomlands. Med det abonnemanget kan du och dina kollegor ringa kostnadsfritt till alla företagsmobiler, oavsett var i världen kollegorna befinner sig. 

Telia och deras tilläggstjänster för utlandssamtal

Hos Telia finns det tilläggstjänster för deras företagsabonnemang som ger dig särskilt låga avgifter för samtal, surf och sms när du befinner dig i utlandet. Sammanlagt erbjuder Telia tre paket i form av:

  • Res Västerut (innefattar USA och Kanada)
  • Res Österut (innefattar bland annat Brasilien, Chile och Egypten)
  • Res Söderut (innefattar bland annat Australien, Hong Kong och Japan)

Varje paket kostar 19 kr att aktivera och har en bindningstid på 30 dagar. Andra bra egenskaper vid utlandsanvändning av Telias företagsabonnemang inkluderar att du kan fylla på din surf utomlands och så även aktivera automatisk kostnadskontroll så telefonräkningen inte riskerar att bli för hög. 

Skatteregler för företagsabonnemang

Företaget kan betala ditt privata abonnemang

Du kan låta ditt företag betala din abonnemangsfaktura för ditt privata abonnemang, men det är inte en bra idé. För det första är det omständligt att bevisa vilka samtal som varit privata och vilka samtal som varit arbetsrelaterade.

Som företagare får du nämligen inte dra av privata omkostnader, i vilka ett privat mobilabonnemang innefattas. Att behöva spara kvitton för att kunna bevisa att du faktiskt använder mobilabonnemanget på jobbet är inte värt besväret, så det är bättre att skaffa ett renodlat företagsabonnemang. 

Företagsabonnemang och förmånsbeskattning

Om du använder ditt företagsabonnemang privat finns det en risk för att du förmånsbeskattas av Skatteverket. För att slippa förmånsbeskattas är det en god idé att skaffa ett företagsabonnemang med fri surf, för då medför inte din privata användning några merkostnader som Skatteverket kan ha synpunkter på.

Du kan göra ditt företagsabonnemang till ett privatabonnemang

Om du exempelvis avvecklar ditt företag kan du välja att göra om ditt företagsabonnemang till ett vanligt mobilabonnemang för privatpersoner. För att lyckas med det behöver du i regel skriva under en överförelseblankett som du kan skriva ut på operatörens webbsida.

Du ska även tänka på att du behöver begära ut en slutfaktura om du har bindningstid kvar på ditt abonnemang, och du inte vill vänta på att bindningstiden ska löpa ut. I vissa fall kan du även vara tvungen att ringa upp operatören för att förändringen av abonnemanget ska kunna godkännas.

Värt att veta är också att du blir av med många av dina skattemässiga fördelar så fort du gör om företagsabonnemanget till ett privatabonnemang. 

Företagsabonnemanget kan dras av på företaget

Om du som företagare kan motivera att du har nytta av en mobil inom tjänsten kan du dra av mobilabonnemangskostandena på skatten. 

Så deklarerar du ditt företagsabonnemang

  • Kostnaden för företagsabonnemanget ska deklareras i inkomstdeklaration 1 om du har enskild firma.
  • Kostnaden för företagsabonnemanget ska deklareras i inkomstdeklaration 2 om du har aktiebolag.
  • Kostnaden för företagsabonnemanget ska deklareras i inkomstdeklaration 4 om du har handelsbolag.

Svar på vanligt ställda frågor

Finns det företagsabonnemang med mobil?

Ja, det finns företagsabonnemang som inkluderar en mobiltelefon. Som tumregel kan du välja att skaffa precis samma mobiler som privatanvändare kan skaffa. Bland de mest populära företagsmobilerna hittar du de nyaste iPhone- och Androidmodellerna. Du ska samtidigt tänka på att månadsavgiften blir förhöjd om du inkluderar en telefon, och utöver det tillkommer oftast en bindningstid på mellan 12 och 36 månader.

Kan jag använda ett privatabonnemang i tjänsten?

Ja, du kan använda ett privatabonnemang på arbetet och försöka dra av hela eller delar av den summa du betalar på skatten. Men att använda ett privatabonnemang i tjänsten är en dålig idé. Främst då det är krångligt att behöva bevisa vilka samtal som är företagsrelaterade och inte.

Inkluderas kostnadsfria växeltjänster?

Nej, växeltjänster kostar alltid extra. Mellan 50 och 100 kr per användare är en normal kostnad för att inkludera tillgång till en telefonväxel i företagsabonnemanget. Telness ska nämnas som en operatör som erbjuder särskilt bra och begripliga telefonväxlar för företagsanvändare.

Vad krävs för att teckna ett företagsabonnemang?

För att du ska kunna teckna dig för ett företagsabonnemang måste du ha ett organisationsnummer, vilket också alla företag i Sverige har. Du ska även tänka på att det bara är firmatecknaren som kan stå på företagsabonnemanget om det ska användas av ett aktiebolag.