Mobilabonnemang med obegränsad surf

Det har blivit allt mer populärt att skaffa ett mobilabonnemang med obegränsad surf. Men vem borde egentligen skaffa ett fri surf-abonnemang, hur jämför du dessa abonnemang och vad kostar ett fri surf-abonnemang egentligen?

På den här sidan hittar du:

  • Alla mobilabonnemang med fri surf & obegränsad surf
  • Prisjämförelse

Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
129 kr/mån Hastighet: max 1 Mbit/s
Mer info
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
299 kr/mån Hastighet: max 10 Mbit/s
Mer info
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
349 kr/mån Hastighet: max 100 Mbit/s
Mer info
Viaplay ingår!
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
399 kr/mån Hastighet: max 100 Mbit/s
Mer info
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
499 kr/mån Ingen hastighetsbegränsning
Mer info
Surfa i upp till 100 Mbit/s
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
399 kr/mån
Mer info
Surfa i upp till 250 Mbit/s
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
499 kr/mån
Mer info
Surfa i upp till 1000 Mbit/s
Fri surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
499 kr/mån i 12 månader därefter 599 kr/mån
Mer info
mobilabonnemang obegränsad surf
Obegränsad surf är toppen till ditt mobilabonnemang om du streamar mycket!

Vad är ett mobilabonnemang med fri surf?

Ett mobilabonnemang med fri surf ger dig rätt att surfa hur mycket du vill inom Sverige utan att det kostar dig mer än vad du betalar i månadsavgift. Värt att tänka på är samtidigt att du får en begränsad surfpott inom EU och att du ibland kan vara tvungen att fylla på mer surf manuellt.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget med fri surf?

Det bästa mobilabonnemanget med fri surf är det abonnemang som uppfyller alla krav du har till det lägsta möjliga priset. Du ska alltså inte teckna dig för det billigaste fri surf-abonnemanget utan att jämföra abonnemangen först. Det finns nämligen många faktorer som är av vikt.

OBS: Fri surf och obegränsad surf är exakt samma sak. Båda de begreppen är nämligen marknadsföringsspråk för mobilabonnemang som låter dig surfa hur mycket du vill inom Sveriges gränser.

Dessa operatörer erbjuder fri surf-abonnemang

  • Tre
  • Tele2
  • Telenor
  • Chili
  • Fibio
  • Telia

Så jämför du mobilabonnemang med fri surf

1. Se till att du får en bra täckning

Alla mobiloperatörer måste ha ett mobilnät som du i din tur använder för att kunna ringa och surfa. Vissa mobilnät fungerar perfekt i princip hela Sverige, men det finns operatörer som har klara brister med täckningen i mindre orter och på landsbygden.

Du ska alltså se till att välja en operatör som ger dig en bra täckning både där du bor och där du vistas som mest. För att ta reda på vilken täckning var och en av operatörerna erbjuder rekommenderar vi att du granskar deras täckningskartor som finns på operatörernas webbsidor.

2. Kontrollera vilken bindningstid du får

Att skaffa ett obegränsad surf-abonnemang med en bindningstid på exempelvis 12 eller 24 månader har både för- och nackdelar. Den största och egentligen enda fördelen med att binda sitt fri surf-abonnemang är att du i princip alltid får en billigare månadsavgift. 

Den stora nackdelen med ett bundet fri surf-abonnemang är att du inte kan byta operatör tills det att bindningstiden löpt ut. Värt att notera är att du kan begära en slutfaktura för att ”köpa dig fri” från bindningstiden. Men det är dyrt, i synnerhet om du har en lång bindningstid kvar.

Summa summarum; om du vet att operatörens mobilnät fungerar bra där du bor och du inte kommer att flytta till en mer glesbefolkad ort inom den närmsta tiden är det ofta en bra idé att binda sitt abonnemang. Men om du vill ha frihet att byta operatör när du vill är ett obundet fri surf-abonnemang den bästa vägen att gå.

3. Ta reda på hur mycket surf du får ta med utomlands

Med ett fri surf-abonnemang får du surfa hur mycket du vill inom Sverige, men utomlands gäller andra regler. Det är därför en bra idé att ta reda på hur mycket surf du får ta med inom EU och EES, för alla svenska operatörer begränsar nämligen surfmängden inom EU till mellan cirka 15 och 100 GB per månad.

Värt att veta är att du i många fall kan köpa till utlandspaket för att således kunna surfa billigare eller helt gratis utanför Sveriges gränser.

4. Ta reda på om du får inkludera en ny mobil

Vissa operatörer låter dig inkludera en rabatterad mobil om du skaffar ett fri surf-abonnemang hos dem. Att välja till en ny mobil är populärt, men du ska samtidigt tänka på att du alltid får en förhöjd månadsavgift och en bindningstid på mellan 12 och 36 månader. 

5. Ta reda på om du behöver fylla på surf manuellt

Många operatörer har satt upp en dagsgräns på sina fri surf-abonnemang gällande hur mycket surf du får förbruka innan du behöver fylla på surfen manuellt. En gräns på att kunna förbruka omkring mellan 30 och 50 GB surf per dag är vanlig, och du ska tänka på att begränsningen oftast inte är särskilt besvärande.

Så fort du uppnått datataket (vilket du sannolikt sällan gör) fyller du på med mer surf i 5 GB-intervaller. Att skicka sms-meddelanden för att fylla på din surf hos operatören är alltid gratis, och du får fylla på surfen hur ofta du vill.

Sanningen är alltså att du får surfa precis hur mycket du vill. Men om du är en riktig storförbrukare kan du bli tvungen att fylla på surfen lite då och då, vilket många anser är en acceptabel kompromiss.

6. Jämför priserna på obegränsad surf-abonnemangen

När du har identifierat ett flertal mobilabonnemang som passar dina behov är det en bra idé att välja det fri surf-abonnemang som är billigast. Samtidigt ska du tänka på att det går att vara ”dumsnål”, för om du exempelvis skaffar ett abonnemang hos en operatör med medioker täckning där du bor blir abonnemanget inte alls prisvärt.

Du ska även ha i åtanke att många operatörer erbjuder nyteckningspriser som ger dig ett särskilt lågt pris i mellan cirka 2 och 3 månader. Att få en inledande rabatt är tacksamt, men stirra dig inte blind på den tillfälliga prisnedsättningen för efter bara några månader är det ordinarie pris som gäller.

Hur mycket får du surfa med ett fri surf-abonnemang?

Om du har ett mobilabonnemang med fri surf är det vanligt med en daglig begränsning på cirka 40 GB och en månadsbegränsning på mellan cirka 150 och 500 GB surf. Operatören kommer alltså ge dig så mycket surf som de anser motsvarar en ”normal” förbrukning. 

I värsta fall kan operatören stänga av ditt mobilabonnemang om de tycker att du förbrukar för mycket surf, men att det händer är mycket ovanligt. Så länge du använder ditt mobilabonnemang för saker du typiskt använder mobilen för såsom streaming av musik och film bör du kunna förbruka stora mängder surf innan operatören säger ifrån.

Dubbelkolla gärna med den operatör du är intresserad av gällande vilka regler som gäller beträffande dataförbrukningen för deras fri surf-abonnemang. 

När passar ett fri surf-abonnemang?

Det är inte alltid lätt att veta hur mycket surf som går ut. Vi har samlat några vanliga användare för att lättare förklara hur mycket surf man behöver.

Du vardagssurfar och kollar e-posten ibland

Om du bara vardagssurfar och kollar din e-post ibland behöver du i regel inte ett fri surf-abonnemang. I detta fall räcker ett vanligt mobilabonnemang, förslagsvis ett mobilabonnemang hos en operatör som låter dig spara överbliven surf månad för månad.

Du streamar från musiktjänster såsom Spotify 

Att streama från Spotify kräver faktiskt inte särskilt mycket data. Du kan faktiskt streama från Spotify i cirka 100 timmar med en dataförbrukning på ynka 3 GB, så ett fast pris-abonnemang är i regel inte nödvändigt om du bara streamar musik från musiktjänster.

Du streamar från Netflix och Youtube

När du streamar videomaterial från tjänster såsom Netflix, Youtube och Viaplay förbrukar du mycket data. I detta fall är verkligen ett fri surf-abonnemang befogat. Om du tittar på en 4K-ström i videoformat i 10 timmar gör du oftast av med cirka 70 GB data, vilket bara det motsvarar en stor månatlig datapott. 

Du är oftast uppkopplad mot ett wifi-nät

När du är uppkopplad mot ett wifi-nät dras ingen surf från ditt telefonabonnemang. Så om du har ett bra och snabbt internet med wifi hemma, på jobbet, på bussen och/eller i skolan kan du i bästa fall klara dig med ett vanligt abonnemang med en datapott. 

Så tumregeln säger alltså följande för dig som förbrukar mycket data via mobilen: Är du oftast uppkopplad mot ett wifi-nät räcker i regel ett vanligt mobilabonnemang, men om du inte alltid har tillgång till det är ett fri surf-abonnemang en bra idé.

Kontrollera din snittförbrukning

Om du har en snittförbrukning på cirka 100 GB per månad eller mer lönar sig i regel ett mobilabonnemang med obegränsad surf. För att kontrollera hur mycket data du förbrukar per månad kan du bland annat mäta det i inställningsmenyn för din telefon eller genom att granska de senaste fakturorna.

Att använda ett mobilabonnemang med fri surf utomlands

Inom EU och EES

Inom EU och EES kan du surfa gratis med ditt fri surf-abonnemang precis som hemma. Detta då roamingavgifterna inom EU och EES avskaffades 2017 tack vare EU:s Roam Like At Home-initiativ. Men operatörerna begränsar den surf du får ta del av, och det gäller även för fri surf-abonnemangen.

När du har ett mobilabonnemang med fri surf får du räkna med att kunna ta med mellan cirka 15 och 100 GB surf inom EU och EES. Hur mycket surf du får ta med inom EU och EES beror alltså helt och hållet på vilken operatör du väljer att teckna ditt fri surf-abonnemang hos.

Utanför EU och EES

Utanför EU och EES får du i regel inte ta med dig någon surf alls. Det finns dock mobiloperatörer som erbjuder tilläggspaket som ger dig fri surf, fria samtal och fria sms i många länder utanför EU och EES.

Tre är en av de operatörerna. Hos dem kan du nämligen teckna dig för 3Världen där du surfar fritt i omkring 80 länder inklusive Storbritannien, USA, Turkiet och Thailand.

Svar på vanligt ställda frågor

Kan jag titta på IPTV med mobilabonnemang med fri surf?

Ja, du kan titta på IPTV med ditt fri surf-abonnemang. Men risken är samtidigt stor att du måste fylla på data gång efter annan, i synnerhet om du tittar på IPTV-streams i 4K-kvalitet som i regel drar mellan 5 och 7 GB per timme.

Kan jag ladda ner torrenter med mobilabonnemang med fri surf?

Ja, det är tekniskt möjligt men att ladda ner torrenter, men tänk på att torrenter drar extremt mycket data. När du laddar ner en laglig torrent, till exempel ett demo för ett datorspel kan du med lätthet slå i det dagliga datataket på bara någon timme. I synnerhet om du har fri surf med 5G.

Varför skiljer sig priserna för abonnemang med fri surf?

Att priserna skiljer sig ganska mycket beror bland annat beroende på konkurrensen, vilket nät operatören använder och vilka begränsningar som finns gällande surf inom EU och EES. Tillfälliga kampanjer är också en faktor som gör att priset för fast surf-abonnemang skiljer sig.

Inkluderas fria samtal och sms i abonnemang med fri surf?

Ja, oavsett vilket fri surf-abonnemang du skaffar får du alltid tillgång till fria samtal och fria sms.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget med fri surf?

Det billigaste abonnemanget med fri surf är det abonnemang som uppfyller alla krav du har och samtidigt kostar minst pengar. Vi rekommenderar att du väljer ut ett fåtal abonnemang i listan ovan som alla uppfyller dina krav, och att du därefter väljer det abonnemang som ger dig mest för pengarna.

Ska jag skaffa mobilabonnemang med obegränsad surf eller mobilt bredband?

Det beror på vad du har för krav, men tänk på att internetdela med sin telefon till alla uppkopplade enheter såsom tv-apparater och streamingboxar sällan är hållbart i längden. Om du väljer att skaffa ett mobilt bredband med fri surf kan du koppla upp alla hemmets enheter via en router, vilket många tycker är smidigt.

Finns det operatörer som erbjuder fri surf med 5G?

Ja, det finns ett flertal mobiloperatörer som erbjuder abonnemang med fri surf i 5G-nätet. Bland dessa inkluderas idag bland annat Tre, Telenor och Tele2. Tumregeln säger att om operatören erbjuder surf i 5G-nätet kan du också använda 5G-nätet med ditt fri surf-abonnemang.