Mobilabonnemang för pensionärer och seniorer

Det finns faktiskt specialanpassade mobilabonnemang för pensionärer och seniorer. Men vilka krav måste du uppnå för att kunna teckna dig för ett seniorabonnemang, och vad är egentligen ett seniorabonnemang?

På den här sidan hittar du:

  • Bästa mobilabonnemangen för pensionärer (55+)
  • Billiga seniorabonnemang som passar just dig
  • Enkel jämförelse av olika erbjudanden

 

Top 3 bästa mobilabonnemangen för seniorer

Nedan finner du 3 bra abonnemang för dig som är över 55+ år. Samtliga abonnemang är kraftigt rabatterade för seniorer.

5 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
44,50 kr/mån i 2 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
10 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
62,50 kr/mån i 2 månader därefter 139 kr/mån
Mer info
16 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
39 kr/mån i 3 månader därefter 169 kr/mån
Mer info

Jämför fler seniorabonnemang nedan

Surfmängd
GB
Fri surf
GB
Fri surf
Kategorier
Spara oanvänd surf
Bindningstid
5G
Hittade 126 mobilabonnemang
Fri surf surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
379 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 99 kr/mån
Mer info
3 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
19 kr/mån i 3 månader därefter 89 kr/mån
Mer info
8 GB surf
Fria SAMTAL
0 mån BINDNINGSTID
29 kr/mån i 3 månader 119 kr/mån
Mer info

Vad är ett seniorabonnemang?

bästa mobilabonnemangen för pensionärer

Ett seniorabonnemang, som även kallas för pensionärsabonnemang är mobilabonnemang som i regel har en instegsnivå med lägre surf och så även ett lägre pris jämfört med mobilabonnemang för ordinarie pris. Det är i första hand det lägre priset som är mest uppskattat bland kunderna.

Sammanfattat är ett seniorabonnemang i princip alltid mer fördelaktigt än ett vanligt mobilabonnemang, så om du uppfyller ålderskravet ska du absolut satsa på ett pensionärsabonnemang.

6 steg för att jämföra mobilabonnemang för pensionärer

1. Operatören måste erbjuda bra täckning där du bor

Om den operatör du väljer går i ett nät som inte har en bra täckning där du bor kan du inte använda din mobiltelefon på ett vettigt sätt. Du ska alltså säkerställa att operatörens mobilnät fungerar där du bor och befinner dig som mest, vilket du enklast gör via operatörernas webbsidor.

2. Kontrollera om du får telefonsupport

Det är inte alla pensionärer som uppskattar att bara kunna välja på support via mail och chatt. Att kunna ringa till supportavdelningen är någonting som inte alla operatörer erbjuder, i synnerhet inte majoriteten av lågprisoperatörerna.

Summa summarum; om telefonsupport är någonting du vill ha tillgång till är det viktigt att du säkerställer att operatören erbjuder det.

3. Inkludera en tillräcklig mängd surf

Det finns många pensionärer som oftast är uppkopplade mot ett wifi-nät eller bara surfar på internet någon gång ibland för att svara på några mail. Dessa personer behöver inte särskilt mycket data.

Men pensionärer som ofta använder datatunga tjänster såsom Netflix och Youtube behöver i regel ett seniorabonnemang med mycket inkluderad surf, eller fri surf.

4. Teckna dig inte för det billigaste abonnemanget

Du ska aldrig bläddra i den lista vi erbjuder och blint teckna dig för det billigaste abonnemanget för pensionärer. Det billigaste abonnemanget fungerar perfekt för många, men det är inte säkert att det lägst prissatta abonnemanget är rätt för dig.

Du ska alltså se till att abonnemanget inkluderar allt du tycker är viktigt, för om du inte får ta del av allt du behöver blir det billigaste abonnemanget helt plötsligt dyrt.

Ett exempel på att till synes billiga abonnemang kan bli dyra är att det kostar mycket pengar att fylla på med extra surf i efterhand om surfen skulle ta slut. Operatören Tre tar exempelvis 199 kr för att du ska få fylla på din datapott med 5 GB, som motsvarar cirka 2 timmars Netflix-tittande utan wifi.

5. Tänk på att vissa prisnedsättningar är tillfälliga

En vanlig metod för operatörer att försöka få nya kunder är att sänka priset de första månaderna för att därefter höja det till den ordinarie nivån. Det är tacksamt att få en inledande rabatt, men du ska samtidigt vara inställd på att det nedsatta priset i regel endast varar under en begränsad tid. Vanligtvis mellan två och tre månader. 

6. Kontrollera hur stor seniorrabatten är

Den prissänkning du får på ditt seniorabonnemang är permanent. Det är nämligen så att olika operatörer erbjuder olika rabatter, så kontrollera gärna att ditt seniorabonnemang har fått en rejäl prissänkning. Värt att veta är också att vissa operatörer ger seniorer mer surf för pengarna i stället för att sänka priset.

Kan du välja ett seniorabonnemang utan surf?

Nej, alla seniorabonnemang inkluderar minst 1 GB surf. Så även om du aldrig surfar på nätet får du en mindre datapott att röra dig med varje månad oavsett vilket seniorabonnemang du tecknar dig för.

Du kan teckna dig för ett abonnemang med lite surf

Om du verkligen inte har nytta av inkluderad mobilsurf är det en bra idé att teckna dig för det abonnemang som erbjuder den lägsta surfpotten. Men du ska faktiskt tänka på att surf ofta behövs för att uppdatera din mobil, så en liten mängd surf är alltid bra att ha.

Kontantkort är en potentiell lösning

Det finns kontantkort utan surf, så ett kontantkort är en alternativ lösning till att skaffa ett seniorabonnemang. Men du ska samtidigt veta att det finns tydliga nackdelar med kontantkort.

Du måste nämligen fylla på ditt kontantkort med jämna mellanrum för att det ens ska fungera, vilket är ett problem du inte har med vanliga mobilabonnemang för pensionärer.

Du måste inte ha gått i pension för att kunna skaffa pensionärsabonnemang

Som rubriken säger behöver du inte ha gått i pension för att kunna skaffa ett seniorabonnemang. I regel räcker det att du fyllt 55 år. Det finns samtidigt operatörer som har en gräns på 65 år, men det är ovanligt med ett så högt åldersvillkor.

Hur vet operatören att jag är tillräckligt gammal?

Operatören vet att du räknas som pensionär eller senior tack vare att du uppger din ålder i samband med att du tecknar dig för pensionärsabonnemanget. Så fort du uppgett ditt personnummer vet operatören precis allt de behöver för att kunna bevilja dig ditt abonnemang.

Du kan skaffa ett seniorabonnemang med inkluderad mobil

Många stora operatörer såsom Tele2, Halebop och Telenor erbjuder dig en inkluderad mobil tillsammans med ditt pensionärsabonnemang. Om du väljer att lägga till en mobil i abonnemanget får du en förlängd bindningstid på mellan cirka 12 och 36 månader. Utöver det höjs din månadsavgift.

Det bästa med att lägga till en kostnadsfri mobil i abonnemanget är att du får en ny mobil till en ofta ganska bra rabatt, och många tycker att det är värt det.

Vilka mobiltelefoner passar för pensionärer?

Det finns ett flertal telefoner som är väl anpassade för äldre, däribland telefoner från Doro och Nokia. Doro är ett särskilt bra val för pensionärer med nedsatt syn då det finns extra stora knappar på de telefonerna. Likaså erbjuder Nokia telefoner med enkla knappsatser och gränssnitt.

Passar iPhone för pensionärer?

Telefoner av märket iPhone passar faktiskt bra för pensionärer, i synnerhet iPhone-modeller med en lite större skärm som således blir enklare att navigera. Värt att tänka på är även att iPhone ger dig tillgång till tjänsten Siri som du kan prata med och exempelvis säga: ”Ring till Pelle”, så ringer telefonen också till Pelle.

Det är många som glömmer att iPhonemobiler inte bara är anpassade för 20-åringar, så iPhone-mobiler är i regel ett mycket bra val för seniorer och pensionärer. 

Passar Android för pensionärer?

Android, det vill säga telefoner från bland annat Samsung och Xiaomi fungerar bra för pensionärer. Du får tillgång till en röstassistent som är ungefär lika bra som den i iPhone-modellerna, och du kan även hitta många Android-telefoner med stora skärmar.

Men allt som allt är iPhone något enklare och mer användarvänliga, så vi skulle föreslå en iPhone-telefon (iOS) över en Android-telefon om du vill ha en mer lättnavigerad och begriplig telefon.

Vanliga frågor & svar

Vilket är det bästa abonnemanget för pensionärer?

Det bästa abonnemanget för seniorer och pensionärer är det mobilabonnemang som ger dig allt du behöver till lägsta möjliga pris. Du ska därför kartlägga vilka operatörer som är bäst i form av bland annat inkluderad surf och täckning, och därefter välja ett bra abonnemang.

Vad kännetecknar ett bra mobilabonnemang för 55+?

Ett bra mobilabonnemang för personer över 55 år ska inkludera minst 1 GB surf och fria samtal och sms. Oss veterligen erbjuder alla pensionärsabonnemang fri surf och fria sms, medan den månatliga surfpotten skiljer sig ganska rejält från abonnemang till abonnemang.

Vad skiljer ett mobilabonnemang för seniorer från ett vanligt abonnemang?

Mobilabonnemang för seniorer har oftast ett lägre pris och något mindre surf än mobilabonnemang som följer den vanliga prislistan. Men du behöver inte skaffa ett abonnemang med lite surf bara för att du är pensionär, för många seniorabonnemang erbjuder rikligt med surf.

Finns det seniorabonnemang med fri surf?

Ja, det finns seniorabonnemang med fri surf. Chili Mobil är ett en operatör som erbjuder det. Att skaffa ett pensionärsabonnemang med fri surf är en särskilt bra idé för alla pensionärer som inte vill skaffa villafiber men ändå vill kunna surfa snabbt och mycket.

Finns det någon operatör som bara har mobilabonnemang för pensionärer?

Ja, Karma Mobil erbjuder mobilabonnemang som är särskilt väl anpassade för pensionärer. Med dem kan du bland annat flytta ditt fasta nummer till mobilen, och tillsammans med en samarbetspartner erbjuder de kostnadsfri 30-minuters kom igång-hjälp via telefon.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för pensionärer?

Det billigaste mobilabonnemanget för pensionärer uppfyller dina behov till det lägsta priset. För att ge ett exempel på detta är ett fri surf-abonnemang billigt för en pensionär som surfar mycket, medan ett fri surf-abonnemang är dyrt för de pensionärer som i princip aldrig surfar på nätet.

Kan jag behålla mitt tidigare nummer?

Ja, om du vill byta till ett pensionärsabonnemang kan du behålla ditt tidigare nummer. Allt du behöver göra är att uppge att du vill ta med ditt nuvarande nummer vid abonnemangsbytet så ser din nya operatör till att du får behålla det mobilnummer du använder idag.

Ska jag skaffa ett pensionärsabonnemang om jag kan?

Ja, om du har åldern inne är det nästan alltid värt det att välja ett pensionärsabonnemang framför ett vanligt mobilabonnemang. Detta då du i princip alltid får mer för pengarna som pensionär, antingen genom att du får ett lägre pris eller genom att du får mer inkluderad surf i abonnemanget. Det finns förstås även operatörer som både ger dig ett lägre pris och mer surf för pengarna, vilket ska ses som särskilt generöst.