Billiga kontantkorten 2024
Vad är ett kontantkort?
Ett kontantkort ger tillgång till samtal, SMS och/eller surf under en begränsad tid. Det vanligaste är att de är aktiva i 30 dagar men det finns både längre och kortare tidsperioder. Efter denna period behöver de ”fyllas på” med ny laddning och prisplan. Påfyllning sker enkelt via operatörens hemsida eller genom att köpa värdecheck hos exempelvis OKQ8, Circle K, Pressbyrån eller 7-Eleven.
Till mobilen
Kontantkort till mobilen kan ha fria samtal och SMS vilket gör att enbart surfmängden varierar mellan de olika alternativen. En del operatörer har även alternativ för de som ringer mycket utomlands eller enbart några få samtal per månaden.
Hitta rätt – Se vår guide ”Hitta bästa kontantkortet för dig” längre ner i denna guide.
Till surf
Så kallade surfkort kan användas i en surfplatta, mobil eller uppkopplade enheter. Eftersom det inte ingår samtal och SMS blir de billigare än alternativet ovan. Det som primärt avgör priset är surfmängd som ingår.
Till larm och smarta enheter
Kontantkort till larm och smarta, uppkopplade, enheter har i regel mycket liten surfmängd samt lång aktiveringstid. Detta utifrån att väldigt liten datamängd sänds via internet för att dessa enheter ska fungera. (Läs mer om aktiveringstid längre ner i artikeln)
Till mobilt bredband
SIM-kort som ger tillgång till mobilt bredband kan monteras i en ”dongel” som sätts in i datorns USB-ingång. På detta sätt ges tillgång till internet till datorn. Ett alternativ är att sätta SIM-kortet i en mobil router och dela på surfen med andra. En smidig lösning i exempelvis husvagn, sommarstuga eller på semestern.
Vad händer om…
En stor skillnad mellan mobilabonnemang och kontantkort är att tillgång till samtal, SMS och surf är begränsat till en viss tidsperiod. Här förklaras vad som händer om denna period, eller surfen, tar slut.
Aktiveringstiden tar slut?
När ett kort laddas är prisplanen aktiv i exempelvis 24 timmar, 7 dagar eller 30 dagar. När denna period är över kommer det fortfarande vara möjligt att ringa till numret men inte från det. Eventuell surf kommer också att avslutas. Genom att ladda ges ny tillgång till surf och samtal.
Kortet har även en aktiveringsperiod vilket ofta är 12 månader. Under denna period kan numret användas för att ta emot samtal även om kortet inte är laddat. Sker däremot inte någon laddning alls under dessa 12 månader kommer numret att avaktiveras.
Surfen tar slut?
Oavsett operatör finns möjlighet att köpa till extra surf. Det kan ske genom att ett SMS skickas till operatören, via dess app eller ”Mina Sidor” på dess hemsida. Välj exempelvis på 1,5 eller 10 GB som läggs till aktuell prisplan.
Hos flera operatörer sparas oanvänd surf till kommande månad, dvs nästa laddning. En fördel för dig som surfar mycket oregelbundet och vill spara surf till de månader du surfar mycket.
Hitta bästa kontantkortet för dig
Vilket som är det bästa kontantkortet beror på hur mycket samtal, SMS och surf som förväntas användas. Dessutom om exempelvis behov finns att ringa utomlands eller använda surfen för att koppla upp smarta saker mot internet.
Läs de vanligaste alternativen nedan och hitta det bästa kontantkortet utifrån dina personliga behov. Kom ihåg att se över andra alternativ om förutsättningarna ändras. Allt för många väljer alltid samma prisplan trots att det både är enkelt och ekonomiskt att byta.
Fastpris och surf
- Vanligaste alternativet till mobilen
Få fria samtal och SMS samt en fast surfmängd som kan användas i en månad. Detta är det vanligaste alternativet för de som vill ladda på sin mobil och kunna ringa och surfa. Priset beror på surfmängd.
Fastpris med begränsade minuter
- Om du ringer begränsat
Med detta kontantkort betalar du en fast summa varje månad och får en ett begränsat antal samtalsminuter, SMS och surfmängd. När samtalsminuterna är slut betalas ett relativt högt pris per minut. Mer begränsat alternativ än ovan men därmed även billigare.
Rörlig kostnad
- Om du främst vill ta emot samtal
Kontantkort med rörlig kostnad innebär att du betalar en viss avgift för varje samtal eller SMS. Dessa kan ha även ha en mindre mängd surf.
Ett alternativ för dig som nästan enbart vill ta emot samtal och primärt använder WiFi. Mycket billigt förutsatt att ytterst få samtal behöver ringas.
Ring billigt över hela världen
- Om du ringer till många olika länder
Flera operatörer erbjuder kontantkort med rabatter på utlandssamtal. Det kan även ingå en viss surfmängd samt andra förmåner. Det är surfmängden som avgör priset.
Laddas på med ett valfritt belopp som används för att betala minuter och SMS. Kan däremot vara dyrt att använda inom Sverige.
Ring billigt till vissa länder i världen
- Om du ofta ringer till ett par länder
Ett alternativ är att billigare taxa enbart erbjuds till ett fåtal länder. Ring betydligt billigare till dessa än andra länder i världen. Kan även ha fria samtal och SMS inom Sverige men det varierar.
Till larm, nödtelefoner osv.
- För uppkopplade enheter
Det absolut billigaste alternativet är att välja kontantkort som är aktivt i 12 månader. Det kan exempelvis innebära att 3GB ingår och att samtal kostar 1,50 kronor per minut. Det krävs alltså att det utnyttjas i mycket liten omfattning för att det ska vara ekonomiskt försvarbart. Passar till larm, nödtelefon och uppkopplade enheter som sänder väldigt lite data.
Abonnemang eller kontantkort?
Alternativet till kontantkort är att teckna ett löpande mobilabonnemang – med eller utan bindningstid. Nedan visas de största skillnaderna mellan dessa två alternativ.
Det går exempelvis inte att teckna abonnemang om du har betalningsanmärkning och du kan inte skicka ”laddning” till vänner eller familjemedlemmar.
Kontantkort | Abonnemang | |
Prisvärt | Oftast | Ja |
Automatisk månadsbetalning | Hos vissa operatörer | Ja |
Kreditupplysning | Nej | Ja |
Köpa extra surf | Ja | Ja |
Trots betalningsanmärkning | Ja | Nej |
Möjlighet till rörligt pris | Ja | Oftast inte |
Bindningstid | Nej | Ibland |
Flexibelt | Ja | Ibland |
Ladda åt andra | Ja | Nej |
Lägsta möjliga pris | Ca 10 kr per månad | Ca 100 kr per månad |
Några tillfällen då kontantkort generellt är bättre än abonnemang presenteras under kommande rubriker.
Personer med betalningsanmärkningar
I början av 2024 var över 400 000 personer registrerade hos Kronofogden. En av nackdelarna med betalningsanmärkning är svårigheten att teckna abonnemang och få lån. Detta eftersom abonnemang kräver betalning i efterhand.
Utlandsvistelse
Många väljer att köpa ett kontantkort med låga kostnader för internationella samtal inför en kortare utlandsvistelse. När de sedan kommer hem igen används ordinarie abonnemang.
Komplement vid samtal utomlands
Välj ett kort som ger stora rabatter på utlandssamtal och ring betydligt billigare än med ordinarie mobilabonnemang. Ett enkelt sätt att hålla nere kostnaderna för utlandssamtal.
Mobilt bredband på semestern
Det är även vanligt att dessa kort används i sommarstugor, på campingar och andra semestermål. Detta exempelvis som WiFi-punkt via en mindre router. Skapa WiFi för hela familjen med ett enda kontantkort. Det brukar bli betydligt billigare än att köpa extrasurf till varje familjemedlem.
Registrering av kontantkort
Efter att du köpt ett kontantkort behöver det registreras. Sedan den 1 februari 2023 måste registrering ske innan de kan användas. Det innebär att numret knyts till dess användare och att de därmed inte kan användas anonymt inom kriminell verksamhet. Vill du överlåta numret till någon annan behöver omregistrering ske.
Du har inte rätt att överlåta ditt kontantkort till någon annan utan att det först omregistreras. Om du inte omregistrerar kontantkortet är din operatör skyldig att stänga av tjänsten./Pts.se
Via operatörens hemsida
Det enklaste sättet att registrera ett kontantkort är via operatörens hemsida. Vanligtvis installeras kortet i en mobil varpå mobilnumret anges och verifiering av identitet sker via:
- BankID
Ange ditt personnummer och öppna sedan BankID på mobilen för att verifiera dig.
- Veriff
Använd mobil- eller webkamera för att verifiera din ID. Följ instruktionerna vilket innebär att du tar kort på fram- och baksidan på en ID-handling samt ett foto på dig själv och laddar upp dessa.
Hos återförsäljare
Det andra alternativet är att registrera med BankID eller Veriff (se ovan) hos någon återförsäljare som exempelvis OKQ8 eller 7-eleven. Ta med kortet och ID-handling till butiken så hjälper personal på plats.
OBS! Kontrollera på operatörens hemsida vilka återförsäljare som kan genomföra registrering då det kan variera vilka ID-handlingar som kan användas.
Med Comviq går det exempelvis att registrera kortet hos ATG-ombud, ICA, Pressbyrån, 7-eleven, Circle K, OKQ8 och ett flertal kiosker. Däremot kan utländsk ID-handling, LMA-kort samt registrering av företag inte ske hos ATG, ICA och OKQ8.
Om inte kortet sitter i en mobil
Används inte kontantkortet i en mobil anges ICCID/ICC-nummer istället. ICCID är ett 20 siffror långt nummer som står tryckt på SIM-kortet. Det går även att se det via inställningar på mobilen.
- iPhone – Gå till inställningar – Alllmänt – Om
- Android – Gå till Inställningar – Om – IMEI – ICCID
Ladda kontantkort – Så gör du
Välj mellan att ladda kontantkortet manuellt varje månad eller via prenumeration. Fördelen att göra det manuellt är att du enklare kan anpassa laddningen inför kommande månads behov.
Ladda manuellt
Välj prisplan och ladda via:
- Operatörens hemsida
- Operatörens app
- Värdebevis från butikskedjor, exempel Pressbyrån, 7-Eleven, Circle K
- Flera bankers app
Ladda via prenumeration
Flera operatörer erbjuder laddning via prenumeration. Det innebär att det laddas med exakt samma belopp och prisstruktur exempelvis en gång i månaden.
Registrering sker i appen eller på ”Mina Sidor” på operatörens hemsida. Ange kortnummer varpå betalning sker automatiskt från registrerat kort. Lika enkelt som abonnemang men mer flexibelt.
App är enkelt och ger fördelar
Det enklaste, och mest flexibla, sättet att ladda ett kontantkort är via operatörerna egna appar. Det kan exempelvis vara möjligt att spara flera nummer, se giltighetstider och laddningshistorik samt fylla på via Swish.
Dessutom erbjuder flera operatörer förmåner vid laddning via app. Det kan exempelvis vara ”var sjätte laddning gratis” eller liknande.
Ladda någon annans kontantkort
Det är även möjligt att ladda en annan persons kontantkort. Det sker via samma vägar som presenteras ovan men genom att mottagarens mobilnummer anges vid laddning. En smidig lösning som gör att föräldrar alltid kan vara säker på att barnen har pengar på sin mobil.
7 Tips – Få billigaste kontantkortet
Det billigaste kontantkortet kostar bara 100 kronor per år. Men det är extremt begränsat gällande samtal, SMS och surf. Det är just begränsningar som skiljer sig mellan de billigaste och de dyrare alternativen.
Nedan presenteras 7 tips på hur du kan få lägre kostnad. Det handlar inte alltid om att försämra villkoren.
Välj operatör som sparar surfen
Surfar du väldigt oregelbundet kan de vara fördelaktigt att välja en operatör där surfen sparas till nästa laddning. I annat fall förloras resterande surfmängd och du behöver välja en lika stor surfmängd igen.
Använd WiFi och minska surfmängd
Det som primärt avgör kostnaden för kontantkort är hur stor surfmängd som önskas. Genom att stänga av mobildata och nästan enbart använda WiFi kan de billigare alternativen väljas.
Jämför mot abonnemang
Är mobilabonnemang ett bättre alternativ? I vissa fall kan det vara billigare men det beror helt på hur mycket samtal, SMS och surf som används varje månad. Jämför mobilabonnemangen här.
Ladda via app
Vissa operatörer gynnar de kunder som väljer att ladda via deras egen app. Det kan exempelvis innebära att de bjuder på ”var femte laddning gratis”. Kontrollera villkoren för dessa erbjudanden så att de kan utnyttjas.
Jämför alternativ
Som visas högst upp på denna sida är det stor skillnad i pris mellan olika operatörer – även med samma surfmängd. Fundera över vilket surfmängd du behöver och jämför sedan priserna på dessa alternativ. Beställ därefter ett gratis SIM-kort från operatörens hemsida och ladda med passande laddning.
Utnyttja rabatt på utlandssamtal
De som uppskattar att ringa utomlands kan spara stora summor på att välja ett kontantkort med stora rabatter på dessa samtal. Det kan sedan användas enbart vid utlandssamtal varpå annat kort, eller abonnemang, används inom Sverige.
Utnyttja erbjudanden
Det är mycket vanligt att mobiloperatörer har förmånliga erbjudanden. Det kan exempelvis innebära att nya kunder får 10 GB surf laddat på kortet eller lägre pris på den första laddningen. Genom att utnyttja dessa erbjudanden går det att pressa priset. Eftersom det sedan är mycket lätt att byta till annan operatör kan olika kampanjer hos andra operatörer utnyttjas.
Exempel på mobiloperatörer
Många, men inte alla, mobiloperatörer i Sverige erbjuder kontantkort. Två exempel på operatörer som inte gör det är Vimla och Tre.
Nedan beskrivs i korthet några av de största mobiloperatörerna som erbjuder valfriheten med kontantkort. Vid varje operatör finns snabblänkar till beställning, registrering och laddning.
Lycamobile – Med gratis internationella minuter
Lyca Mobile har specialiserat sig på kontantkort och erbjuder alltså inte abonnemang. Det som främst skiljer sig mellan de olika alternativen är hur mycket surf som ingår samt antal fria internationella minuter. På de flesta alternativ är det fria samtal och SMS inom Sverige.
- Köp – Beställ från hemsidan här
- Registrera – Registrera på Lycas hemsida här.
- Välj och ladda – Ladda via hemsidan här
Comviq – Stor valfrihet
Comviq är en av de största aktörerna inom kontantkort i Sverige. Utbudet är brett så det är lätt att hitta ett alternativ som passar utifrån behov. Här finns exempelvis kort som är extra billiga att använda till utlandet samt de med rörlig taxa.
- Köp – Beställ från hemsidan här
- Registrera – Registrera på Comviqs hemsida här.
- Välj och ladda – Ladda via hemsidan här
Telenor
Telenor erbjuder rörligt pris, fast pris, kort för utlandssamtal eller bara surf. En fördel är att oanvänd surf kan sparas till kommande månad. Ett tips är att ladda via appan då det ger ”var sjätte laddning gratis”.
- Köp – Beställ från hemsidan här
- Registrera – Registrera på Telenors hemsida här.
- Välj och ladda – Ladda via hemsidan här.
Hallon – Lågpris
Hallon är en ”lågpris”-operatör med samma mobiltäckning som 3. Med samtliga kontantkort ingår fria samtal och SMS. Därmed är det bara surfmängden som avgör priset. Som hos alla operatörer går det att köpa till extrasurf.
- Köp – Beställ från hemsidan här
- Registrera – Registrera på ”Mina Sidor”
- Välj och ladda – Ladda via hemsidan här.
Halebop – Telias nät
Halebop är en ”lågpris”-operatör med samma täckning som Telia. Få extrasurf gratis var fjärde laddning – oavsett hur laddning sker. Välj mellan fria samtal och SMS eller en fast kostnad per samtal och SMS.
- Köp – Beställ från hemsidan
- Registrera – Registrera på Halebops hemsida här
- Välj och ladda – Ladda via hemsidan här
Vad kostar ett kontantkort?
Flera operatörer erbjuder gratis kort om dessa beställs från operatörens hemsida. För att kunna använda det krävs däremot en laddning.
Vad är ett startpaket?
Ett startpaket är ett fysiskt kontantkort, eller ett e-SIM, från en mobiloperatör. I vissa fall ingår även en mindre laddning så att det kan användas direkt efter registrering.
Måste man fylla på kontantkort varje månad?
Nej, det måste inte laddas varje månad. Det vanligaste är däremot att prisplanen gäller i 30 dagar. Därefter går det att ringa till numret men inte från det.
Måste man registrera kontantkort?
Ja, efter ett Riksdagsbeslut gäller att samtliga kontantkort måste registreras.
Är SIM-kort och kontantkort samma sak?
Nej, SIM-kort är det fysiska kort som monteras i mobilen, surfplattan eller routern och ger tillgång till samtal, SMS och surf. Betalning kan ske via kontantkort (prepaid) eller abonnemang (på faktura).
Är kontantkort billigare än abonnemang?
I vissa fall är kontantkort billigare än abonnemang. Framförallt är det enklare att anpassa månadsladdningen efter kommande månadsbehovet och på så vis spara pengar.