Mobilabonnemang för studenter
Så kallade studentabonnemang, eller mobilabonnemang för studenter är såväl populära som fördelaktiga. Men vilka krav måste du uppfylla för att kunna teckna ett studentabonnemang, och hur skiljer sig ett studentabonnemang från vanliga abonnemang?
På den här sidan hittar du:
- Billiga studentabonnemang
- Exklusiva priser för studenter
- Enkel jämförelse av priser
Bästa studentabonnemangen 2024
Nedan finner du de 3 bästa studentabonnemangen just nu. Samtliga abonnemang är utan bindningstid!
Jämför fler studentabonnemang i listan nedan
Vilket är det bästa mobilabonnemanget för studenter?
Det bästa mobilabonnemanget för dig som student är det abonnemang som ger dig allt du behöver till det lägsta möjliga priset. Så om du surfar mycket utan wifi-täckning är ett fri surf-abonnemang bäst, men det abonnemanget är samtidigt dyrt om du inte surfar så mycket.
Du ska alltså kartlägga vad du behöver, förslagsvis med hjälp av denna artikel och våra listor med studentabonnemang för att således hitta det bästa abonnemanget för dig som student.
4 steg för att jämföra studentabonnemang
1. Operatören måste ha bra täckning där du bor
Det absolut viktigaste är att operatören har en bra täckning där du bor och/eller vistas som mest. För om täckningen inte är bra kan du inte använda din mobiltelefon som någonting annat än ett glorifierat bokstöd. Kontrollera alltså vilken täckning du får via operatörernas webbsidor.
Nät för operatörer med studentabonnemang
- Hallon går i samma nät som Tre.
- Vimla går i samma nät som Telenor.
- Comviq går i samma nät som Tele2 och Telenor.
- Fello går i samma nät som Telia.
- Halebop går i samma nät som Telia.
- Chilimobil går i samma nät som Tre.
2. Abonnemanget ska ha en lagom mängd surf
I princip alla abonnemang för studenter ger dig fria samtal och fria sms, men surfmängden skiljer sig markant från abonnemang till abonnemang. Du ska därför kartlägga hur mycket data du behöver varje månad för att således kunna välja rätt studentabonnemang.
Värt att veta är även att du inte förbrukar någon mobilsurf när du är uppkopplad mot wifi exempelvis hemma eller i skolan. Men så fort du är ”ute i del vilda” har du behov av den surfpott du får av din operatör, så det gäller att du inkluderar tillräckligt med surf annars kan det bli dyrt.
En normal summa för att fylla på futtiga 5 GB data ligger på omkring 150 till 250 kr beroende på vilken operatör du skaffar ditt abonnemang hos. Du ska samtidigt tänka på att många operatörer, bland annat Vimla låter dig höja surfpotten när du vill genom att du uppgraderar till ett dyrare abonnemang.
3. Tänk på om du behöver telefonsupport
Om det är så att du inte behöver telefonsupport är det en god idé att teckna dig för ett studentabonnemang hos en operatör som inte erbjuder det, för då slipper du indirekt betala för att andra ska ha tillgång till telefonsupport. Som tumregel sparar du pengar på att välja en operatör utan telefonsupport.
Du ska förstås även välja en operatör som erbjuder telefonsupport om det är någonting du vill ha och behöver. Det finns nämligen operatörer med telefonsupport som är lika billiga som operatörer som inte erbjuder telefonsupport.
4. Skaffa inte det billigaste studentabonnemanget
Studenter är i regel helt beroende av inkomsten från CSN och ett eventuellt extrajobb, så särskilt stora ekonomiska marginaler finns det sällan. Av den anledningen är det säkert enkelt att välja det billigaste studentabonnemanget av bara farten och tro att du tjänat pengar.
Men gör inte det. Fundera på vad du behöver, välj ut ett par abonnemang som uppfyller dina önskemål och teckna dig för det abonnemang du tycker är bäst och billigast.
Vissa operatörer erbjuder lockpriser
Det finns operatörer som erbjuder ett tillfälligt nedsatt pris på sina studentabonnemang, oftast halva priset under två eller tre månader. Att få ett lägre pris några månader är tacksamt, men du ska samtidigt tänka på att nyteckningspriset går över till det ordinarie priset tids nog.
Du ska därför tänka på att alltid jämföra de ordinarie priserna och alltid ha i åtanke att de tillfälligt nedsatta priserna bara gäller några månader innan de dubbleras.
Vanliga krav för att skaffa ett studentabonnemang
- Vissa operatörer erbjuder studentabonnemang till personer under 18 år som har en målsman som tecknar abonnemanget åt dem.
- Att du har Studentkortet är ett krav hos vissa operatörer, såsom Vimla och Hallon.
- Att du har Mecenatkortet är ett krav hos vissa operatörer, såsom Fello och Comviq.
- Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
- Du får inte ha skulder hos Kronofogden.
Vanliga villkor för studentabonnemang
Att skaffa ett studentabonnemang innan du börjar studera
Du kan oftast inte skaffa ett studentabonnemang innan du börjar plugga då du i regel inte är berättigad till ett studentabonnemang än.
Att skaffa ett studentabonnemang strax innan du slutar studera
Du får skaffa ett studentabonnemang så länge du studerar, så du kan alltså teckna dig för ett studentabonnemang dagen innan examen din om du så vill. Om du inte ännu skaffat ett studentabonnemang är det en bra idé att göra det så länge du har möjlighet för att således få en bra prisnedsättning även efter du slutat studera.
Detta händer när du slutar studera
Du får behålla ditt studentabonnemang i allt ifrån någon månad till några år efter att du avslutat dina studier. Ett flertal operatörer vill höja priset på ditt abonnemang efter mellan cirka 6 och 12 månader efter examen. Men här ska du tänka på att du kan prata dig till ett bättre pris då operatörerna är måna om att behålla dig som kund.
Går det att skaffa studentabonnemang med mobil?
Ja, hos flertalet operatörer som erbjuder studentabonnemang såsom Halebop kan du inkludera en mobil i ditt abonnemang. Vanligtvis får du en rabatt på telefonen om du tecknar abonnemang och skaffar telefon samtidigt, men i undantagsfall får du ingen rabatt alls.
Värt att tänka på är samtidigt att:
- Du får en bindningstid på mellan 12 och 36 månader på såväl mobil som abonnemang.
- Det tas sannolikt en kreditupplysning på dig, i synnerhet om du väljer en dyr mobil.
- Du inte ska inkludera en dyr mobil om du inte har ett extrajobb där du får en bra inkomst.
Studentabonnemang kontra andra abonnemang
Studentabonnemang kontra kontantkort
Ett studentabonnemang är i regel ett bättre val än kontantkort. Ett kontantkort måste du fylla på regelbundet för att det ska fungera, mindre surf inkluderas i kontantkort och att få fria samtal och fria sms är inte en självklarhet när du skaffar ett kontantkort.
Om du inte har behov av en större datapott varje månad kan det vara en acceptabel idé att skaffa ett kontantkort, men som tumregel är alltså ett studentabonnemang en bättre idé.
Studentabonnemang kontra familjeabonnemang
Operatörer såsom Tre och Telenor erbjuder familjeabonnemang. I de abonnemangen finns ett huvudabonnemang som administrerar, det vill säga ansvarar för alla nummer som läggs till. Huvudabonnemanget är alltid dyrast, medan tilläggsabonnemangen i regel kostar mellan 100 och 200 kr.
Du ska veta att familjeabonnemang inte bara är för familjer, utan lika mycket för studenter. Du kan alltså be en klasskamrat att skaffa ett huvudabonnemang och lägga till dig så att era båda abonnemang blir sammankopplade.
Men allt som allt är familjeabonnemang till för familjer medan studentabonnemang är till för studenter. Om du har ett huvudkonto i ett familjeabonnemang är du betalningsansvarig för alla tilläggsanvändare och även den person som folk klagar på om exempelvis surfen tar slut.
Som tilläggsanvändare har du ingen vidare kontroll över ditt abonnemang. Du får alltså hoppas på att huvudinnehavaren betalar räkningarna som han ska och inte stänger av viktiga funktioner för dig såsom möjlighet att ringa betalsamtal och surfa utomlands.
Ett studentabonnemang är alltså att föredra framför ett familjeabonnemang där många studenter går samman. En familj har dock nytta av ett familjeabonnemang, vilket vi också förtydligar i vår guide om hur familjeabonnemang fungerar.
Vanliga frågor & svar
Hur mycket studentrabatt får jag på mitt abonnemang?
I regel får du en studentrabatt på mellan cirka 10 och 25 % jämfört med ett vanligt abonnemang. Hur stor studentrabatt du får beror nästan helt på vilken operatör du väljer att teckna ett abonnemang hos, men om du väljer att inkludera en mobil i abonnemanget spelar också roll.
Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för studenter?
Det billigaste abonnemanget för studenter är det som inkluderar fria samtal, fria sms och så mycket surf du behöver till det lägsta möjliga priset. För vissa kan ett billigt studentabonnemang med 5 GB surf vara billigast, medan andra tycker att ett studentabonnemang med fri surf är billigast.
Vilka telefoner kan jag inkludera i mitt mobilabonnemang för studenter?
Om du har de ekonomiska förutsättningar som krävs kan du välja till de senaste mobiltelefonerna från bland annat Apple och Samsung, såsom de senaste iPhone-modellerna och Samsung Galaxy- samt Galaxy Flip-modellerna. Men att inkludera en billig telefon är oftast bäst för studenter. Halebop är en operatör som erbjuder begagnade mobiltelefoner till deras studentabonnemang, men du hittar även en bra utbud av budgetmobiler hos andra operatörer som erbjuder abonnemang för studenter.
Finns det studentabonnemang med 5G?
Ja, det finns ett flertal studentabonnemang med stöd för 5G. Värt att tänka på är samtidigt att du i regel måste teckna dig för ett lite mer påkostat studentabonnemang för att du ska kunna använda operatörens 5G-nät. Budgetabonnemangen för studenter erbjuder oftast bara 4G-täckning.